donderdag, 12. april 2012 - 23:20 Update: 08-07-2014 0:53

Nanowetenschappers vinden langgezocht Majorana-deeltje

Delft

Wetenschappers van het Kavli instituut van de TU Delft en de Stichting FOM zijn er voor het eerst in geslaagd een Majorana-deeltje te detecteren.

Wetenschappers van de groep van Leo Kouwenhoven hebben voor het eerst in het laboratorium een opstelling weten te maken waarin een paar van Majorana’s ´verschijnt´, aan de uiteindes van een nanodraad. Ze combineerden daarvoor een extreem klein nanodraadje, geproduceerd door collega´s van de TU Eindhoven, met een supergeleidend materiaal en een sterk magneetveld. “De metingen aan het deeltje aan het uiteinde zijn niet anders te verklaren dan door de aanwezigheid van een paar Majorana’s”, stelt Leo Kouwenhoven.

De geniale Italiaanse natuurkundige Majorana leidde in de jaren dertig van de vorige eeuw uit de quantumtheorie af dat er een bijzonder deeltje kon bestaan, een deeltje dat zelf zijn eigen antideeltje is: het Majorana fermion. Die ‘Majorana’ bevindt zich precies op de grens van materie en antimaterie.

Met deze ontdekking zullen computers in de toekomst vele malen sneller kunnen worden. Daarnaast zal het ons mogelijk meer kunnen vertellen over het raadselachtige zwarte gat in ons heelal. Volgens wetenschappers is het zwarte gat opgebouwd uit Majorana-deeltjes.
Categorie:
Tag(s):