donderdag, 26. juli 2012 - 18:13 Update: 08-07-2014 0:48

NAVO bewaakt luchtruim tijdens Olympische Spelen

AWACS-radarvliegtuigen, gestationeerd op de Duitse vliegbasis Geilenkirchen, gaan het Engelse luchtruim bewaken tijdens de Olympische Spelen die morgen beginnen.

De NAVO-toestellen zijn dit jaar al eerder ingezet om eventuele terroristische dreiging tijdens grote internationale evenementen vanuit de lucht tegen te gaan. Zo is AWACS vorige maand nog ingezet tijdens het Europees Kampioenschap voetbal in Polen.

De AWACS wordt onder meer gebruikt om offensief, defensief en ondersteunend militair luchtverkeer te begeleiden naar doelen en ze vanuit de lucht aan te sturen. Het gaat dan niet alleen om jachtvliegtuigen, maar ook om maritieme patrouillevliegtuigen, helikopters en tankvliegtuigen.

Het operationele onderdeel van de NAEW&CF telt 2 eenheden, de zogenoemde components. Dit zijn de NAVO E-3A Component in het Duitse Geilenkirchen en de E-3D Component in het Britse Waddington. Deze laatste bestaat uit uitsluitend Brits personeel, terwijl de E-3A Component een multinationaal vliegend onderdeel is met vliegend personeel afkomstig uit 16 NAVO landen, waaronder Nederland. In Geilenkirchen werken ongeveer 2.900 militairen en burgers. De component opereert ook vanaf 3 vooruitgeschoven bases in Italië, Turkije en Griekenland en een vooruitgeschoven locatie in Noorwegen.
Categorie:
Tag(s):