donderdag, 12. juli 2012 - 17:30

NedCar medewerkers stemmen massaal in met sociale afspraken VDL

Born

De 1500 medewerkers van NedCar hebben vandaag tijdens een personeelsbijeenkomst massaal ingestemd, 91,6 %, met de sociale afspraken zoals gemaakt tussen de vakbonden en VDL. Zij zijn erg blij met de terugkeergarantie voor 1 januari 2015 en dat hun inkomen voor honderd procent gegarandeerd is voor de overbruggingsperiode.

Henk van Rees, bestuurder FNV Bondgenoten: 'We zijn begonnen met een gruwelijke nachtmerrie en we eindigen met een droomscenario. Maandag 6 februari kondigde NedCar de sluiting aan. Vanuit een schier uitzichtloze positie hebben we teruggevochten. In een optocht zijn we van Born naar Den Haag gegaan, een mars voor werk en gerechtigheid, om de druk op te voeren bij de Tweede Kamer in Den Haag en bij Mitsubishi. Met de Task Force hebben we een wereldwijde zoektocht gedaan naar partijen om NedCar over te nemen: wij hebben een kroonjuweel, een moderne automobielfabriek, met 1500 excellente vakmensen. Na China meldde uitgerekend hier in ons land Wim van der Leegte zich. ‘Henk, we moesten maar eens met elkaar praten’ zei hij.'

Alle 1.500 mensen krijgen eind dit jaar eerst collectief ontslag met de terugkeergarantie omdat Mitsubishi dan stopt. Dit is ook nodig voor de overbruggingsperiode, zodat mensen WW kunnen aanvragen. Er wordt een bemiddelingsbureau ingericht. Een aantal vakmensen blijft tijdens de overbruggingsperiode grotendeels werken om de fabriek om te bouwen voor de Mini-productie. Een deel van de werknemers wordt tijdelijk gedetacheerd bij een van de fabrieken van de VDL Groep en/of krijgt een opleiding-inwerkperiode bij een BMW-fabriek.
Provincie:
Tag(s):