zaterdag, 30. juni 2012 - 14:37

Nederland 30.000 veteranen rijker

Den Haag

Actief dienende militairen die op uitzending zijn geweest krijgen vanaf vandaag ook de veteranenstatus. Dat zei minister Hans Hillen vandaag op Veterandag. "As we speak zijn er dus dertigduizend veteranen bijgekomen in Nederland".

De achtste Veteranendag begon vanmorgen met een plechtigheid in de Ridderzaal, in aanwezigheid van de Ridders Militaire Willemsorde en onder anderen prins Willem-Alexander, prinses Margriet, premier Rutte en minister Hillen. Op het Binnenhof is daarna Herinneringsmedaille voor Vredesoperaties uitgereikt aan zo'n tachtig militairen die net terug zijn van een missie.
Ereschuld

Minister Hillen constateerde in zijn toespraak dat er de laatste jaren "gelukkig" veel veranderd is in het veteranenbeleid. "De samenleving weet nu dat deze veteranen vrede, recht en orde nastreefden. En daar is grote maatschappelijke waardering voor". Hij dankte allen die zich hard hebben gemaakt voor erkenning en nazorg. Door hyn strijd is er veel ten goede gekomen voor de Nedelandse veteraan.

Deze maand is overeenstemming bereikt over het inlossen van de ereschuld. Militairen die voor 1 juli 2007 gewond raakten door toedoen van hun uitzending, zullen dit jaar nog een uitkering ontvangen. Ook is dit jaar de Veteranenwet aangenomen. Dankzij deze wet wordt de bijzondere zorgplicht voor veteranen wettelijk verankerd en is de definitie van veteraan verruimd.
Provincie:
Tag(s):