zondag, 21. oktober 2012 - 21:24

Nederland bespreekt nauwere samenwerking met Egypte

Den Haag

Nederland heeft nauwere samenwerking met Egypte besproken. Bijvoorbeeld op gebied van goed bestuur en de rechtsstaat. 'Minister Rosenthal heeft daarover in Cairo overlegd met zijn Egyptische collega Mohammed Kamel Amr', meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken zondag.

Rosenthal bracht vorig jaar november ook een bezoek aan Cairo. 'Het is bemoedigend te zien dat er ondertussen verdere stappen zijn gezet op weg naar democratie zijn. Tegelijk staat Egypte nog voor uitdagingen, zowel politiek als economisch.'

Beide ministers spraken ook over mogelijkheden voor nauwere economische samenwerking, onder meer op gebied van water, logistiek en landbouw. De haven Port Said East kan bijvoorbeeld profiteren van ervaringen in de haven van Rotterdam.

Nederland is de derde grootste investeerder in Egypte van alle EU-landen en de vierde grootse investeerder in Egypte wereldwijd. Ook is Nederland de vijfde handelspartner van de EU in Egypte.

Rosenthal en Amr bespraken ook de situatie in Syrie, onder meer het initiatief van president Morsi van Egypte voor een regionaal Kwartet, en de rol van Iran. Daarnaast spraken beide ministers over het vredesproces in het Midden-Oosten.

Over deze onderwerpen sprak Rosenthal ook met de secretaris-generaal van de Arabische Liga, Nabil Al Araby. De Arabische Liga speelt een belangrijke rol bij het bereiken van een politieke oplossing voor Syrie.

Ook heeft Rosenthal een gesprek met vertegenwoordigers van Nederlandse bedrijven in Egypte, over de kansen en uitdagingen bij het zaken doen in Egypte.
Provincie:
Tag(s):