zondag, 11. maart 2012 - 12:09

Nederland biedt noodhulp in Sahel

Den Haag

Nederland stelt 4 miljoen euro beschikbaar voor humanitaire hulp in de Sahel. 'Miljoenen mensen zijn daar het slachtoffer van aanhoudende droogte', meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ).

UNICEF en het Wereldvoedselprogramma kunnen met elk een Nederlandse bijdrage van 2 miljoen euro snel voedselhulp bieden in de zwaarst getroffen gebieden in Niger en Tsjaad.

Met deze bijdrage reageert Nederland op een dringend hulpverzoek van de VN. Andere donoren, zoals Duitsland (12 miljoen euro), België (3,8 miljoen euro), Spanje (2,4 miljoen euro), Ierland (5 miljoen euro), Denemarken (4 miljoen euro) en Zweden (11,4 miljoen euro), hebben ook noodhulp toegezegd.

De situatie in de Sahel is zeer ernstig. Voedselschaarste en ondervoeding dreigen te ontaarden in een grootschalige humanitaire crisis. Niger, Tsjaad, Mali en Mauritanië zijn het sterkst getroffen, gevolgd door Burkina Faso, Senegal en Kameroen.

De crisis komt pal na de droogte van 2009/2010 waarvan men in het gebied de gevolgen nog niet te boven is. Volgens UNICEF dreigen 1 miljoen kinderen te worden getroffen door de ergste vorm van ondervoeding.

Voedselhulp is op korte termijn nodig voor meer dan 10 miljoen mensen.
Provincie:
Tag(s):