dinsdag, 10. april 2012 - 10:35 Update: 08-07-2014 0:53

Nederland bij nacht door het 'oog' van astronaut André Kuipers

Noordwijk

Nachtfoto's maken van de aarde vanuit de ruimte valt nog niet mee. Om betere nachtfoto's te kunnen maken installeerde ESA-astronaut André Kuipers de NightPod aan boord van het internationale ruimtestation ISS. En de eerste set prachtige foto's stroomt nu binnen.

Iedere amateurfotograaf kent de problemen van het 's nachts foto's maken: de lage sluitertijd die je nodig hebt om genoeg licht op te vangen, zorgt ervoor dat zowel de camera als het onderwerp van de foto bijna perfect stil moet staan. Gebeurt dat niet, dan zijn wazige en onscherpe foto's het resultaat.

Athens, seen by Paolo Nespoli from ISS
Professionele fotografen gebruiken tripods om hun camera op zijn plek te houden en zo scherpe foto's te nemen. Maar het internationale ruimtestation ISS vliegt in een baan om de aarde met een snelheid van zeven kilometer per seconde. Met zulke snelheden is het gebruiken van een tripod om goede nachtfoto's te maken geen optie. Want zelfs als de camera perfect stil hangt, beweegt het ISS nog veel te snel om een scherpe foto van de verlichte steden op aarde te maken.

ESA-astronaut Paolo Nespoli schoot tijdens de MagISStra-missie vorig jaar al een hele hoop adembenemende foto's van onze in de nacht gehulde planeet. Om de foto's scherp te krijgen moest hij de beweging van het ruimtestation met de hand corrigeren. Hiervoor moest hij precies berekenen hoe snel hij zijn camera moest bewegen om scherpe foto's te krijgen. En dat is op zijn zachtst gezegd een moeilijke taak te noemen.

Gemotoriseerde tripod
Om astronauten te helpen betere foto's te nemen, ontwikkelde ESA in samenwerking met het Nederlandse bedrijf Cosine een gemotoriseerde tripod. Deze zogenaamde 'NightPod' compenseert de bewegingen van het ruimtestation tijdens het maken van een foto. Daarvoor volgt NightPod enkele specifieke punten op het aardoppervlak, zodat het onderwerp van de foto in het midden blijft tijdens het nemen van de foto. Zo zorgt NightPod ervoor dat de foto scherp is.

Nederland
Op een van de vele foto's die Kuipers nam is Nederland in nacht goed te herkennen. Vooral de grote steden springen er uit door het vele licht. Astronauten aan boord van het ruimtestation denken er nu al aan om NightPod eens de andere kant op te richten, om zo foto's van de sterren te maken.
Categorie:
Tag(s):