woensdag, 26. september 2012 - 15:56

Nederland en Rusland overleggen over Syrië

Den Haag

Tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties sprak minister Rosenthal met zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov over het conflict in Syrië.

Tijdens het overleg herhaalde minister Rosenthal dat er geen toekomst is voor Assad in Syrië. 'De druk op het regime moet maximaal worden opgevoerd', aldus Rosenthal tegen Lavrov. 'Ik acht het regime verantwoordelijk voor het geweld. Dat moet stoppen en Assad moet vertrekken. Er moet daarom snel een eensgezinde politieke oplossing komen'.

Volgens Rosenthal heeft Rusland een toegenomen verantwoordelijkheid voor het stoppen van het geweld in Syrië. Hier ligt volgens de minister een belangrijke rol bij de Verenigde Naties. 'Nederland is er een voorstander van om via een VN-resolutie tot een veroordeling te komen. Dit is het meest heldere signaal dat we richting Syrië kunnen afgeven. Rusland zou daarom in de Veiligheidsraad moeten meewerken aan het vertrek van Assad.

Eerder deze week liet Rosenthal zich kritisch uit over de Veiligheidsraad. 'Ik verwijt leden van de Veiligheidsraad te falen inzake de aanpak van het Syrische regime', aldus Rosenthal. 'Voor dat falen betaalt de Syrische bevolking een te hoge prijs. Ban Ki-moon heeft ook in zijn speech voor de Algemene Vergadering op aangedrongen om er alles aan te doen om de leden van de raad niet langer door verdeeldheid te laten verlammen'.
Provincie:
Tag(s):