vrijdag, 23. maart 2012 - 14:38

Nederland ernstig bezorgd over raketlancering Noord-Korea

Den Haag

Nederland roept Noord-Korea op af te zien van een voorgenomen raketlancering. Dit heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag laten weten.

'De Nederlandse regering is ernstig bezorgd over het signaal dat van deze lancering uitgaat. Het ondermijnt bovendien de diplomatieke pogingen om het Zes Partijen-overleg over nucleaire zaken, tussen de beide Korea’s de Verenigde Staten, China, Japan en Rusland weer op gang te brengen’, aldus minister Rosenthal.

Noord-Korea maakte vorige week bekend half april ter viering van de 100ste geboortedag van Kim Il-Sung met een Unha-3 raket een satelliet te lanceren. Dit voornemen druist in tegen de internationale afspraken, in het bijzonder resolutie 1874 van de VN Veiligheidsraad. Daarin eist de Veiligheidsraad onder meer dat Noord-Korea geen lanceringen meer uitvoert met rakettechnologie.

Komende week bezoekt minister Rosenthal Zuid-Korea in het kader van de Nuclear Security Summit. Daarbij zal hij ook een ontmoeting hebben met zijn Zuid-Koreaanse collega, met wie hij onder meer over dit onderwerp spreekt. Minister Rosenthal bezoekt ook de gedemilitariseerde zonde aan de grens met Noord-Korea.
Provincie:
Tag(s):