vrijdag, 16. november 2012 - 12:16

Nederland geeft 10 miljoen extra voor Syrische vluchtelingen

Den Haag

Met de koude winter in aantocht hebben de nu al ruim 400.000 Syriërs die zijn gevlucht voor het geweld dringend behoefte aan onderdak, kachels, dekens en voedsel.

Nederland trekt hiervoor 10 miljoen euro extra uit. Dat maakte minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking vrijdag bekend.

‘De situatie is al buitengewoon schrijnend en dreigt nog veel erger te worden. Met een snel groeiend aantal vluchtelingen, te kleine opvangkampen en verwachte temperaturen beneden het vriespunt dreigt een humanitaire ramp’, aldus de minister.

De bijdrage gaat naar VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR voor hulp aan de vluchtelingen in de buurlanden Turkije, Jordanië, Libanon en Irak. UNHCR vreest dat hun aantal voor het einde van het jaar zal zijn gestegen tot ruim 700.000. Driekwart zijn vrouwen en kinderen. Volgens de VN is daarom ruim 380 miljoen euro nodig. Daarvan is door de internationale gemeenschap nu pas 35% toegezegd. Nederland heeft sinds begin dit jaar ruim 13,5 miljoen euro bijgedragen. Dit nieuwe bedrag komt daar bovenop.

Samen met de internationale gemeenschap voert Nederland de druk op het Syrische regime op, onder andere door strikte uitvoering en verdere uitbreiding van de sancties. Ook moeten misdaden door het regime en de rebellen worden gedocumenteerd; verdachten moeten voor het Internationale Strafhof worden gebracht.
Provincie:
Tag(s):