vrijdag, 4. mei 2012 - 8:21

Nederland herdenkt oorlogsslachtoffers

Amsterdam

Koningin Beatrix, prins Willem-Alexander, prinses Máxima en premier Rutte zijn vrijdagavond 4 mei aanwezig bij de Nationale Herdenking in Amsterdam.

5 mei viering
De premier is zaterdagochtend 5 mei aanwezig bij de Start Nationale Viering van de Bevrijding in Breda. De koningin en de premier wonen die avond in Amsterdam de Afsluiting Nationale Viering van de Bevrijding bij.

Nationale Herdenking, vrijdag 4 mei
Koningin Beatrix en de prins van Oranje leggen op 4 mei in aansluiting op de herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk in Amsterdam een krans bij het Nationaal Monument op de Dam.

De krans namens de Rijksministerraad wordt gelegd door de premier, de minister van Defensie, de heer drs. J.S.J. Hillen, de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, mevrouw drs. M.L.L.E. Veldhuijzen van Zanten-Hyllner en de Gevolmachtigde ministers van respectievelijk Aruba, de heer E.B. Abath, Curaçao, de heer mr. S.P. Osepa en Sint Maarten, de heer M. Voges.

Nationale Viering van de Bevrijding, zaterdag 5 mei
De officiële start van de Nationale Viering van de Bevrijding vindt dit jaar plaats in de provincie Brabant. Het centrale thema is dit maal Vrijheid geef je door. De viering start in de Grote Kerk in Breda.

Duitse Bondspresident bij 5 meilezing
Bondspresident Gauck van de Bondsrepubliek Duitsland zal, in aanwezigheid van de Prins van Oranje, de 5 meilezing houden. De premier ontsteekt vervolgens het bevrijdingsvuur. Daarmee zijn de veertien Bevrijdingsfestivals en alle feestelijke activiteiten in het land geopend.

Concert
De koningin, de premier en Bondspresident Gauck wonen 's avonds in Amsterdam het 5 meiconcert bij ter gelegenheid van de Afsluiting Nationale Viering van de Bevrijding. Het concert vindt traditiegetrouw plaats op en rond de Amstel voor Koninklijk Theater Carré.
Provincie:
Tag(s):