donderdag, 14. juni 2012 - 10:26

Nederland houdt massaal plasje op tijdens Nederland-Duitsland

Utrecht

Voetbalsupporters hebben massaal een bezoekje aan het toilet uitgesteld tot aan de rust of tot aan het einde van de tweede wedstrijd van het Nederlands Elftal.

Vitens, ’s lands grootste waterbedrijf, ondervond aan het eind van de poulewedstrijd Nederland — Duitsland hoe de waterdruk in het 47.500 kilometer lange ondergrondse waterleidingstelsel helemaal wegzakte, om na de wedstrijd, in enkele minuten tijd, weer toe te nemen tot een recordhoogte van 54 miljoen liter water per uur.

In de laatste tien minuten van de wedstrijd verbruikten de 5,4 miljoen klanten van het waterbedrijf nauwelijks meer water. Met een snelheid van ‘slechts’ 27 miljoen liter per uur was het waterverbruik volgens het waterbedrijf uitzonderlijk laag te noemen. Op een ‘normale’ woensdagavond krijgt het waterleidingnet nagenoeg tweemaal zoveel water te verwerken.

Vitens houdt nauwgezet het drukverschil in het ondergrondse waterleidingnet in de gaten. Gedurende een gewone dag gaat het waterverbruik op voorspelbare momenten omhoog en omlaag. De eerste piek is 's morgens bij het opstaan te zien, wanneer mensen gaan douchen, tanden poetsen en naar de wc gaan. De volgende piek is rond het middaguur te zien wanneer lunchtijd aanbreekt. Aan het eind van de dag stijgt het waterverbruik wanneer er wordt gekookt en wasjes worden gedraaid. En 's avonds voor het naar bed gaan is er weer een piekje te zien

Deze avond was er een ander patroon te zien dan op de meeste doordeweekse dagen. Voordat de wedstrijd Nederland-Duitsland begon ging Nederland massaal naar het toilet en zette een kop koffie of thee. Dit veroorzaakte een piek in het waterverbruik. Drie kwartier later wordt de rust gebruikt voor opnieuw een massaal bezoek aan het toilet, wat weer te zien is aan een stijging in het waterverbruik. Dan daalt het verbruik opnieuw tot aan het fluitsignaal, daarna maken veel voetbalfans opnieuw de gang naar de wc.

Piekverbruik
De hoeveelheid water die Vitens van uur tot uur aan haar klanten levert is afgestemd op de te verwachten pieken en dalen in het waterverbruik. Dit verbruik is grotendeels voorspelbaar en dus ook volledig geautomatiseerd. Omdat het piekverbruik tijdens WK-wedstrijden anders is dan normaal is het voor de medewerkers van Vitens van belang om hierop te anticiperen. Zo komt er voor alle klanten op elk moment voldoende water uit de kraan.
Provincie:
Tag(s):