woensdag, 14. maart 2012 - 22:58

Nederland sluit ambassade Syrië

Den Haag

Minister Rosenthal (Buitenlandse Zaken) sluit de Nederlandse ambassade in Damascus, vanwege de verslechterende veiligheidssituatie en om een politiek signaal te geven aan Syrië. ‘De sluiting onderstreept onze afschuw over het gruwelijke geweld van het Syrische regime’, aldus de minister. ‘De contacten met en de steun aan de oppositie zetten we op een andere manier voort’.

Rosenthal maakte de sluiting woensdagmiddag bekend, nadat hij leden van de Syrische oppositie op het ministerie had ontvangen. Met hen besprak de minister de zorgelijke situatie in Syrië. Hij toonde zijn bewondering voor de volharding van de oppositiegroepen onder de zeer zware omstandigheden. Volgens de minister is het wel van groot belang dat de oppositie zich verenigt, want ‘ hoe eensgezinder, hoe sterker de vuist die je kunt maken’.

Nederland blijft de oppositie steunen met geld en praktische zaken, zoals technische hulp voor internettoegang. Ook maakte Nederland al 1 miljoen euro over aan het Wereld Voedselprogramma.

Minister Rosenthal maakt zich vanaf het begin van de Syrische crisis sterk voor het steeds verder aanscherpen van de sancties tegen Syrië. Onlangs stelde de minister ook voor het overlopen aan te moedigen van ambtenaren, militairen en zakenlieden.
Provincie:
Tag(s):