donderdag, 6. december 2012 - 20:16

Nederland stemt, samen met enkele andere landen, tegen EU-begroting voor 2013

Samen met Oostenrijk, Zweden, Groot-Brittannië en Finland heeft Nederland donderdag tegen de Europese begroting voor 2013 gestemd.

Brussel heeft volgend jaar namelijk 8,8 miljard euro extra nodig, maar bovengenoemde landen vinden dat in tijden van bezuinigingen de Europese begroting niet veel mag stijgen. Dit melden verschillende media donderdag.

Brussel zegt dat het extra geld nodig heeft om aan alle verplichtingen te kunnen voldoen. Daarom verhoogt Brussel de begroting met 6,8 procent, van 129 miljard euro die voor 2012 was voorzien naar 137,8 miljoen euro voor 2013.

Nederland stemde ook tegen de aanvullende begroting voor 2012 waarmee een gat van ongeveer 6 miljard euro moet worden gedicht. Ook de Denen, de Zweden en de Britten stemden tegen.

Maar ondanks het verzet werden beide begrotingsvoorstellen goedgekeurd door een duidelijke meerderheid van de lidstaten. Er waren in de afgelopen weken nog hoogopgelopen spanningen tussen de lidstaten en het Europees Parlement (EP) over de EU-financiën, maar uiteindelijk kwam er een compromis van bijna 133 miljard voor 2013 uit de bus. Dat is dus zo'n 5 miljard minder dan de Europese Commissie eigenlijk wil. Nu de lidstaten de begroting hebben goedgekeurd, is de EP aan de beurt. Het Europees Parlement stemt volgende week over de begroting
Provincie:
Tag(s):