maandag, 10. december 2012 - 21:10

Nederland steunt berechting Tsjadische oud-dictator Habré door Senegal

Den Haag

Nederland draagt een miljoen euro bij aan de berechting van Hissène Habré.

De voormalig dictator van Tsjaad wordt verantwoordelijk gehouden voor het systematisch en op grote schaal martelen en vermoorden van politieke tegenstanders. Senegal en de Afrikaanse Unie hebben voor het proces een speciale rechtbank in het leven geroepen, met Afrikaanse en Senegalese rechters.

‘Dit wordt de eerste keer dat een voormalige Afrikaanse president op het continent zelf terecht staat voor misdaden tegen de menselijkheid. Het is een belangrijke stap in het internationaal strafrecht’, aldus minister Timmermans (Buitenlandse Zaken). De minister bevestigde de Nederlandse bijdrage in een recente ontmoeting met zijn Senegalese collega Ndiaye. De Nederlandse bijdrage maakt het mogelijk binnenkort met het proces te beginnen. Andere donoren - de Afrikaanse Unie, de EU, de VS en andere EU-lidstaten - volgen in 2013.

Nederland vindt het belangrijk dat verdachten van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid worden berecht. Daarom ondersteunt Nederland niet alleen het werk van het Internationaal Strafhof en andere hoven en tribunalen in Den Haag. Nederland benadrukt ook de eigen verantwoordelijkheid van landen en regionale organisaties daders hun gerechte straf niet te laten ontlopen.
Provincie:
Tag(s):