zaterdag, 5. mei 2012 - 9:20

Nederland viert Bevrijdingsdag!

Vandaag, 5 mei, viert Nederland Bevrijdingsdag. Het is dit jaar 67 jaar geleden dat er in Nederland een eind kwam aan de Tweede Wereldoorlog en overal in het land worden activiteiten gehouden om dat te vieren.

Wageningen
De activiteiten zijn om middernacht van start gegaan, toen in Wageningen het Bevrijdingsvuur werd ontstoken bij Hotel De Wereld. Het vuur zal via sporters lopend naar hun plaats van herkomst worden gebracht. Zaterdagmiddag is in Wageningen het Bevrijdingsdefilé gehouden dat voor het eerst werd afgenomen door minister Hillen van Defensie.

Start Nationale Viering in Breda
De Start Nationale Viering van de Bevrijding is dit jaar in Breda. De viering begint elk jaar in een andere provincie en dit jaar is dat Noord-Brabant. Het thema van dit jaar is 'Vrijheid geeft je door'.

Het programma begon met een besloten bijeenkomst in de Grote Kerk in Breda, waar bondspresident Gauck van Duitsland de 5mei-lezing uitsprak. Hierbij was ook Prins Willem-Alexander aanwezig.

Tijdens dit programma werd inhoud gegeven door een zestal short films uit alle windstreken. In Chili, Zuid-Afrika, Egypte, Indonesië, Polen en Nederland (Breda) is steeds een tweegesprek opgenomen over vrijheid en bevrijding. Aan het programma deden verder bekende Brabantse artiesten mee, zoals Gerard van Maasakkers en Seth Gaaikema.

Ook dansgroep de Stilte en Fontys Jazz Choir lieten van zich horen en zien. Speciaal voor dit programma is muziek gecomponeerd die er als een rode draad doorheen is geweven.

Na het programma in de kerk wandelden de genodigden vanaf 12.15 uur van de Grote Kerk naar het Kasteelplein. Op het plein speelde zich een kort programma af, waarna premier Mark Rutte, in het bijzijn van vriend van de vrijheid, Guus Meeuwis, het bevrijdingsvuur ontstak. Aansluitend zijn er muziekoptredens van onder andere Xander de Buisonjé.

Ambassadeurs van de Vrijheid

Nick & Simon, Alain Clark en Go Back to the Zoo zijn dit jaar 'ambassadeurs van de vrijheid'. Ze vliegen met helikopters van festival naar festival. Er zijn in 14 steden Bevrijdingsfestivals. Die trokken vorig jaar zo'n 800.000 mensen.

5 meiconcert
Bevrijdingsdag werd ook dit jaar afgesloten in Amsterdam met het 5 meiconcert op de Amstel. Bij dit licht klassieke concert waren koningin Beatrix en politici aanwezig. Onder anderen Sabrina Starke en Guus Meeuwis traden op. Zij werden begeleid door het Noord Nederlands Orkest, dat dit jaar 150 jaar bestaat, onder leiding van Michel Tabachnik. Daarnaast verleenden leerlingen van de Fontys Dansacademie Tilburg en de Lucia Marthas Dansacademie hun medewerkin.
Het 5 mei-concert werd rechtstreeks door NOS op de televisie uitgezonden.
Provincie:
Tag(s):