maandag, 29. oktober 2012 - 13:43 Update: 08-07-2014 0:45

Nederlandse aanpak voor gevolgen orkaan Sandy in New York

Op dit moment, maandag 29 oktober, bereidt de oostkust van de Verenigde Staten zich voor op orkaan Sandy die naar verwachting maandagavond (lokale tijd) New York zal bereiken, dat is vannacht Nederlandse tijd. De Vrije Universiteit Amsterdam onderzocht recent welke gevolgen een orkaan in New York City kan hebben.

Schade bij overstromingen:20 miljard dollar
Als de orkaan overstromingen veroorzaakt kan de schade in New York oplopen tot 20 miljard dollar. De VU werkt al enkele jaren samen met de stad New York aan Nederlandse oplossingen, zoals stormvloedkeringen in combinatie met evacuatieplannen en verzekeringen.

Overstromingsschade aan gebouwen kan oplopen tot 20 miljard dollar
Jeroen Aerts, hoogleraar verzekeringen en waterrisico’s aan de VU: “De stad New York heeft in 2011 een waarschuwing gehad met Orkaan Irene. In het gebied in New York City dat door een orkaan als Sandy kan overstromen staan zo’n 200.000 gebouwen en er wonen naar schatting 1,3 miljoen mensen. De schade kan een paar tot 20 miljard dollar bedragen. Maar de schade aan de locale economie kan nog hoger uitvallen als door de orkaan bedrijven stil komen te liggen.”

Nederlandse oplossingen
De stad New York werkt in opdracht van burgemeester Michael Bloomberg aan oplossingen voor deze overstromingsrisico’s. In de regio wordt eerst gedacht aan evacuatie, het aanscherpen van bouwvoorschriften en verzekeringen.

Aerts: “Dit zijn maatregelen die men gewend is te nemen in de VS, en passen bij de cultuur van je eigen verantwoordelijkheid nemen. De VU is nu in opdracht van Bloomberg bezig om ook naar Nederlandse oplossingen te kijken, zoals dijken, stormvloedkeringen en periodiek opspuiten van stranden. Dit zijn dure oplossingen, maar als je kijkt naar het economisch belang van de stad, dan is het goed om deze investeringen te overwegen.”

Zware orkaan kan overstromingen veroorzaken
Sandy is een orkaan van de eerste categorie met zeer hoge windsnelheden. Door het samensmelten van deze orkaan en een winters koude stroming vanuit het noorden kan een gevaarlijke ‘perfect storm’ ontstaan.

De windsnelheden waarmee zo’n storm gepaard gaat, kunnen het zeewater meters hoog opstuwen, zodat er overstromingen in steden zoals New York City ontstaan. In 1938 werd New York City ook getroffen door de zware orkaan ‘Long Island Express’, die volgens het huidige prijspeil 38 miljard dollar schade veroorzaakte.

Vorig jaar zijn bijna 400.000 mensen in New York City geëvacueerd vanwege orkaan Irene die toen de stad bedreigde. Het metrosysteem wordt tijdens zo’n storm stilgelegd, en mensen die niet geëvacueerd zijn wordt geadviseerd binnen te blijven.

Noodmaatregelen genomen en inwoners geëvacueerd
Op dit moment zijn al tientallen mensen overleden door de orkaan. In New York City en aan de gehele oostkust nemen de autoriteiten noodmaatregelen en bekijken ze hoeveel mensen er moeten worden geëvacueerd.

Wouter Botzen, universitair docent milieueconomie aan de VU: “Als New York wordt getroffen door orkaan Sandy, zal een deel van de schade aan huishoudens worden vergoed door het nationale verzekeringsprogramma NFIP voor overstromingsschade. Ongeveer de helft van de mensen in overstromingsgebieden in de VS heeft zo'n verzekering. De rest is afhankelijk van een mogelijke vergoeding door de federale overheid.”
Categorie:
Tag(s):