maandag, 28. mei 2012 - 13:44

Nederlandse F-16's bij grote oefening in Noorwegen

Volkel

7 F-16-gevechtsvliegtuigen afkomstig van Vliegbasis Volkel zijn maandag voor een tweeweekse multinationale oefening naar Noorwegen vertrokken.

'Tijdens deze zogenoemde NATO Tigermeet voeren vliegers van 313 squadron complexe missies uit in het hoge geweldsspectrum', meldt het ministerie van Defensie maandag.

Belangrijk
Dit soort grootschalige trainingen, die door onder meer krimpende budgetten steeds schaarser worden, zijn belangrijk om de F-16-vliegers ‘uitzendgereed ‘ te houden. Volgens commandant luitenant-kolonel André Steur vraagt de robuustheid van de dreigingssystemen op de grond en in de lucht het uiterste van de vliegers.”Zij moeten al hun kennis en vaardigheden in de praktijk brengen.”

Samenwerking
Het internationaal samenwerken bewijst zijn waarde tijdens missies zoals Bosnië, Kosovo, Afghanistan en vorig jaar Libië. Alle verschilden sterk qua dreigingsniveau en taakstelling voor de vliegers. Steur: “Klaar zijn voor het volgende conflict, daar draait het om. En het helpt dat je als coalitiepartners weet wat je van elkaar kunt verwachten. Het motto 'train as you fight' voert dan ook de boventoon tijdens dit soort oefeningen. Hiermee creëren we standaardisatie en vertrouwen.”

Verbroedering
De Tigermeet is vernoemd naar de deelnemende eenheden, die alle een tijger of ander katachtige in hun embleem hebben. Waar het van oudsher een verbroederingsoefening betrof, groeide de Tigermeet uit tot een van de grootste internationale jachtvliegtuigtrainingen in Europa.
Provincie:
Tag(s):