zaterdag, 7. juli 2012 - 22:41 Update: 08-07-2014 0:49

Nederlandse topclubs vrezen Lenteakkoord

[ELF-Voetbal] De Nederlandse topclubs in het betaalde voetbal vrezen het Lenteakkoord. Volgens een doorberekening van de plannen zijn de clubs komend seizoen 45 miljoen euro extra kwijt.

De Nederlandse voetbalbond heeft reeds zijn zorgen kenbaar gemaakt bij de Eerste Kamer. "Wij vinden dat het betaalde voetbal onevenredig hard wordt geraakt door de crisisheffing", aldus een woordvoerster van de KNVB. Zij bevestigt daarmee een bericht in De Volkskrant. De politiekosten bedragen naar schatting zo'n dertig miljoen euro, terwijl de crisisheffing op vijftien miljoen euro komt. De crisisheffing in 2013 wordt geheven over het boekjaar 2012 en dus kunnen diverse clubs nauwelijks meer anticiperen op de onvoorziene kostenpost. "Dergelijke lasten kunnen voor een aantal clubs een serieus continuïteitsgevaar inhouden", aldus de KNVB in een brief. De extra kostenpost bedraagt maar liefst tien procent van het netto bedrijfsresultaat van het betaald voetbal en dan is nog niet eens gekeken naar de gevolgen van de btw-verhoging en de 'Bos-tax'.

In het bedrijfsleven verdienen alleen een bepaald aantal managers meer dan 150.000 euro. In de voetballerij valt echter bijna de hele selectie en ook het management en de technische staf in die buitencategorie. De KNVB heeft in een brief aan de fractievoorzitters van de Eerste Kamer voorgesteld om de crisisheffing toe te passen met een bepaald maximum. Het gaat dan om 0,5 procent van de totale fiscale loonsom van een club, zo meldt De Telegraaf.
Categorie:
Tag(s):