zaterdag, 14. juli 2012 - 17:14

Negen jongeren beboet bij drugscontrole veerbootterminal

Harlingen

De politie en de Koninklijke Marechaussee hebben vrijdag en zaterdag in samenwerking met het Openbaar Ministerie (OM) een drugscontrole gehouden bij de veerbootterminal in de haven van Harlingen.

Alle passagiers die vrijdag en zaterdag naar Vlieland en Terschelling freisden, werden gecontroleerd door passieve speurhonden.

Deze preventieve actie is specifiek gericht op de toeristen, die op beide eilanden overlast veroorzaken door drugsgebruik. Het OM en de politie willen met deze actie het signaal afgeven dat drugsoverlast op de Waddeneilanden niet wordt getolereerd. Ook op de eilanden zelf wordt tegen drugsgebruik en overmatig alcoholgebruik opgetreden.

Bij de actie werden 36 personen, waarvan 24 minderjarig, meegenomen naar het nabij gelegen havenkantoor voor nader onderzoek omdat het vermoeden bestond dat ze soft- dan wel harddrugs bij zich hadden. Bij negen minderjarige verdachten werd meer dan een gebruikershoeveelheid softdrugs aangetroffen.

De drugs werden in beslag genomen en de negen jongeren kregen een boete van 60 euro die direct moest worden betaald. Tevens werden de ouders van deze jongeren geïnformeerd. Voor een aantal van hen betekende dit einde vakantie.

Tegen drie meerderjarige verdachten werd eveneens proces-verbaal opgemaakt voor het bezit van soft- en harddrugs. Eén van deze verdachten was in het bezit van 4,2 gram cocaïne, 2 gram MDMA en 25,8 gram wiet. De man kreeg in eerste instantie een boete van 1000 euro. Hij kon dit niet betalen en daarom werd alsnog proces-verbaal opgemaakt.

Een andere vakantieganger werd betrapt met 10 XTC-pillen en ook een bewoner van één de twee eilanden bleek in het bezit te zijn van meer dan een gebruikershoeveelheid softdrugs. Alle drugs werden in beslag genomen en vernietigd. Ook werd proces-verbaal opgemaakt tegen een man voor het bezitten van vuurwerk, waaronder signaalfakkels en rookbommen. De tas met daarin het vuurwerk werd eveneens in beslag genomen. Tenslotte namen de agenten nog drie plaatsnaamborden in beslag van enkele jongeren. Deze borden gaan retour richting de desbetreffende gemeente.
Provincie:
Tag(s):