maandag, 27. februari 2012 - 12:52

Negentien aanhoudingen in onderzoek naar ondergronds bankieren

Amsterdam

In een groot onderzoek van de politie Amsterdam-Amstelland naar ondergronds bankieren, zijn negentien verdachten aangehouden en is ruim twee miljoen euro cash in beslag genomen.

Een team van twintig rechercheurs van de financieel economische recherche heeft maandenlang gewerkt aan een intensief onderzoek naar witwassen, waarin de eigenaar van een kapsalon in Amsterdam-Zuidoost een grote rol speelde.

In de zaak werd op grote schaal geld witgewassen. Via de kapsalon werd een netwerk van koeriers en bankiers ontrafeld, dat vermoedelijk betalingen faciliteerde tussen drugscriminelen. In totaal werden negentien verdachten aangehouden, zowel in de regio Amsterdam-Amstelland als daarbuiten. Ook werden door het land elf panden doorzocht waarbij geldhonden zijn ingezet. De politie legde beslag op een woning, twee vuurwapens, twee auto’s, 100 kilo amfetamine en 58.000 viagrapillen. Daarnaast is ruim twee miljoen euro cash in beslag genomen.

Systeem verstoren
De eerste aanhoudingen vonden plaats in november 2011, de laatste verdachte is maandag 6 februari 2012 in hechtenis genomen. Een van de verdachten werd al eerder veroordeeld voor witwassen, hij zat nog in zijn proeftijd. Twaalf van de verdachten zitten nog in hechtenis. In maart komen de eerste zes voor de rechter. “Ondergronds bankieren ondermijnt het reguliere financiële stelsel. In de criminele wereld is geld vaak de drijfveer.

Door het systeem te verstoren raak je de kern van de criminele activiteiten”, zegt Marc Schuuring, hoofd van de financieel economische recherche. Deze zaak kwam aan het licht naar aanleiding van een eerder grootschalig onderzoek naar ondergronds bankieren dat in november 2011 werd afgerond, waarbij een wasserette in de Javastraat is gesloten. In dat onderzoek werden in totaal veertig verdachten aangehouden. De hoofdverdachten van deze eerdere zaak stonden afgelopen week voor de rechter.
Provincie:
Tag(s):