zondag, 4. november 2012 - 9:36 Update: 08-07-2014 0:31

Niet alle mobiele telefoons klaar voor NL-Alert

Den Haag

Apple iPhones en een aantal populaire mobiele telefoons van andere merken kunnen NL-Alert op dit moment niet ontvangen. Het is nog onduidelijk wanneer NL-Alert, dat donderdag 8 november wordt geactiveerd, voor de meeste mobiele telefoons wel is te ontvangen. Dit is te zien op Nederlandveilig.nl, de website van de overheid die informeert ter voorbereiding op noodsituaties.

NL-Alert is het nieuwe landelijke alarmeringssysteem dat ter aanvulling op het bestaande waarschuwings- en alarmeringssysteem (WAS), de sirenes, kan worden ingezet bij ramp- of crisissituaties.

NL-Alert is een nieuw, extra middel van de overheid om mensen in geval van nood te bereiken met een bericht via de mobiele telefoon. Bij een (dreigende) ramp of noodsituatie worden degenen in de directe omgeving via de mobiele telefoon geïnformeerd over de situatie.

In het bericht staat specifiek wat er aan de hand is en wat je op dat moment het beste kunt doen. NL-Alert wordt aanvullend ingezet op bestaande crisiscommunicatiemiddelen, om zo meer mensen sneller en beter te kunnen waarschuwen.

Zodra NL-Alert landelijk is ingevoerd, zal de overheid stimuleren dat zo veel mogelijk mensen NL-Alert berichten kunnen ontvangen. Niet alle toestellen kunnen dat op dit moment al. Naar verwachting zal dit de komende jaren verbeteren. Nieuw verkochte mobiele telefoons zijn steeds vaker al standaard ingesteld voor NL-Alert.

Gratis en anoniem
NL-Alert is een gratis dienst. Je hoeft je er niet voor aan te melden of op te abonneren maar je kunt wel controleren of jouw gsm ingesteld kan worden. Je telefoonnummer is niet bekend bij de overheid en wordt nergens opgeslagen.

Vanaf 8 november is het nieuwe alarmeringssysteem NL-Alert in de lucht en kunnen mensen met een daarvoor geschikte telefoon NL-Alert berichten ontvangen.

Check jouw telefoon
Check of je mobiele telefoon NL-Alert ondersteunt en hoe je je toestel, als dat kan, moet instellen om de berichten te ontvangen. Klik hier
Categorie:
Tag(s):