dinsdag, 10. januari 2012 - 23:18

Nieuw onderwijsconcept geeft ieder kind in Hoogeveen unieke kansen

Hoogeveen

Hoogeveen krijgt een uniek onderwijsconcept: Eduwiek. Het speciaal en regulier voortgezet onderwijs bundelen hun krachten in een gezamenlijk onderwijsconcept en realiseren samen nieuwbouw aan de Voltastraat in Hoogeveen. Martha van der Molen, projectleider Eduwiek: “Ieder kind heeft bij ons straks toegang tot het totale aanbod aan onderwijs en zorg. Geen grenzen meer, maar optimale kansen voor de ontwikkeling van ieder kind. Dat is Eduwiek.”

Van der Molen reageert hiermee op het nieuws over het Integraal Huisvestingsplan 2012-2015 van de gemeente Hoogeveen, dat dinsdag 10 januari bekend werd. Daarin is opgenomen dat de gemeente de Eduwiek-plannen medefinanciert. Die houden in dat het Roelof van Echten College, de G.J. van der Ploegschool, Onderwijscentrum De Twijn, RENN4 De Atlas en de 4 Provinciën samen nieuwbouw plegen aan de Voltastraat in Hoogeveen.

Door deze samenwerking ontstaat één loket waar ouders en kind terecht kunnen voor het totale aanbod aan onderwijs en zorg, zonder dat daarbij de eigenheid van de specifieke onderwijsvormen verloren gaat. Ambiq, het orthopedagogisch behandelcentrum voor jeugdigen met een licht verstandelijke beperking, bouwt eveneens aan de Voltastraat. De jongeren die hier worden opgenomen hebben onderwijs op locatie nodig. Door het geboden passend onderwijs en de doorlopende leerlijn worden hun toekomstmogelijkheden vergroot. Omgekeerd kan het onderwijs profiteren van de deskundigheid en expertise van Ambiq. Specifieke expertise kan snel worden ingezet en voorkomt dat problematiek verergert. Op deze wijze versterken zorg en onderwijs eveneens elkaar. Ook dit is uniek.

“Maar het gaat om meer dan stenen”, benadrukt Van der Molen. “Alle partners, zowel het regulier als het speciaal onderwijs, werken straks volgens één onderwijsconcept. Dat betekent dat we in staat zijn om zorgvuldig te kijken waar een kind de beste kansen heeft. Dat kan in het reguliere of speciaal onderwijs zijn, maar gemengde trajecten zijn ook mogelijk. We zijn straks gezamenlijk verantwoordelijk voor alle leerlingen: van aanmelding tot diploma. Binnen onze scholen staat straks maar één vraag centraal: ‘wat heeft een kind nodig om zich zo goed mogelijk te ontwikkelen?’ Wat het antwoord ook is op die vraag, wij hebben het in huis.”

Door Eduwiek neemt de kwaliteit van het onderwijs in Hoogeveen toe. Van der Molen: “Al onze kennis op het gebied van onderwijs en zorg bundelen we binnen een expertisecentrum. Docenten van het speciaal en reguliere onderwijs wisselen ervaringen en methodes uit en leren van elkaar. De kwaliteit van de lessen neemt toe en leerlingen krijgen onderwijs en begeleiding die past bij hun ontwikkeling. De prestaties van alle leerlingen stijgen daardoor. Volgens mij is dat wat de minister bedoelt met passend onderwijs.”

De partners gaan nu op korte termijn met elkaar en de gemeente Hoogeveen om de tafel om de bouwplannen verder te concretiseren. Naar verwachting zijn de bouwplannen in de tweede helft van 2015 een feit.
Provincie:
Tag(s):