vrijdag, 30. maart 2012 - 15:31

Nieuw politieteam tegen grensoverschrijdende criminaliteit

Emmen

Met de ondertekening van een convenant in Bad Nieuweschans is donderdag het tweede grensoverschrijdend politieteam (GPT) officieel in het leven geroepen. ‘De Koninklijke Marechaussee, de Duitse Landespolizei en Bundespolizei werken voortaan nauw samen om grenscriminaliteit te bestrijden’, meldt het ministerie van Defensie.

Het politieteam Bad Nieuweschans telt 4 marechaussees van District Noord-Oost, 2 politiemensen van de Landespolizei Osnabrück en 2 politiemensen van de Bundespolizei Hannover.

Ze voeren in het grensgebied van het Waddengebied tot de lijn Hoogeveen-Emmen/Meppen gemengde gemeenschappelijke Nederlands-Duitse patrouilles uit om grensoverschrijdende delicten zoals mensenhandel, drugssmokkel en voertuigcriminaliteit effectiever te bestrijden. De Nederlandse marechaussees mogen in Duitsland optreden en Duitse politieagenten kunnen in Nederland worden ingezet.

Informatie-uitwisseling
Onder meer de informatiepositie van de opsporingsambtenaren verbetert sterk door het gezamenlijk optreden, vertelt wachtmeester der eerste klasse John Molenhuis. “De antecedenten van een Duitse bestuurder zijn in Nederland meestal niet bekend. Die moeten ze dus voor je opvragen. Nu doet mijn Duitse collega dat terwijl hij naast me in de auto zit. De informatie-uitwisseling gaat zo veel sneller en wij kunnen makkelijker ons werk doen.” Ook Kommissar Andreas Groenewold is enthousiast. “Criminaliteit houdt niet op bij de grens, en wij als grensoverschrijdend politieteam evenmin.”

Tweede team
Het eerste GPT was Bad Bentheim. Het project is medegefinancierd door het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling.
Provincie:
Tag(s):