maandag, 16. januari 2012 - 16:36

Nieuw Universiteitsgebouw voor VU

Amsterdam

De Vrije Universiteit Amsterdam (VU) ontwikkelt een nieuw universiteitsgebouw in het Kenniskwartier aan de Zuidas in Amsterdam. Dit meldt de VU maandag.

Dit nieuwe universiteitsgebouw, met de werknaam NU.VU, moet uitnodigend zijn, inspireren en gebruik maken van slimme ontwerpoplossingen, die een efficiënt gebruik bevorderen.

Bovendien is het een belangrijke schakel in de verdere campusontwikkeling. Het ontwerpproces start begin 2012. Naar verwachting wordt het gebouw bij de start van het nieuwe collegejaar 2017 in gebruik genomen.

Krachtige ontmoetingsplek
Door het groeiend studentenaantal enerzijds en teruglopende overheidsgelden anderzijds moet de VU efficiënt gebruikmaken van de beschikbare ruimte op de campus op de Zuidas in Amsterdam.

NU.VU bestaat uit 31.000 m2 aan ontmoetingsmogelijkheden waar onderwijs, wetenschap, bedrijfsleven en maatschappij samenkomen. De kracht van het gebouw zit in de functieneutrale ontwikkeling gecombineerd met publieke voorzieningen zoals congresfaciliteiten, horeca, gemakswinkels en een culturele voorziening.

Ambitie, architect en adviseur
De VU wil met het nieuwe gebouw de beste voorwaarden scheppen voor toekomstbestendig onderzoek en onderwijs. Om aan de maatschappelijke en de eigen duurzaamheidseisen te voldoen moeten de exploitatiekosten per vierkante meter omlaag door zuinig ruimtegebruik, laag energieverbruik en lage kosten in onderhoud en dienstverlening.

Architect Jeroen van Schooten, architectenbureau Meyer & Van Schooten, heeft aangetoond een dergelijke opgave goed aan te kunnen. Zijn bureau is bekend van “de schoen” van ING op de Zuidas en de nieuwe faculteit FNWI van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de succesvolle renovatie van het ministerie van Financiën. Het ontwerpteam NU.VU bestaat naast Van Schooten uit ABT (constructeur) en Royal Haskoning (installatieadviseur).

Bernadette Langius, College van Bestuur van de VU, is verheugd over de succesvolle Europese aanbesteding. Zij benadrukt de noodzaak van een zuinig en duurzaam gebouw, mede vanwege de bezuinigingen waar het hoger onderwijs en dus ook de VU voor staat.

“Wij moeten ons verouderde vastgoed op een verantwoord niveau brengen. Dit is een ‘no regret investering’ die studenten de voorzieningen biedt waar zij recht op hebben en die zij mogen verwachten van een moderne internationale universiteit”, aldus Langius. VU streeft ernaar het BREEAM Excellent certificaat voor NU.VU te behalen.
Provincie:
Tag(s):