donderdag, 1. maart 2012 - 11:08

Nieuw zand voor Kop van Schouwen

Rijkswaterstaat start 5 maart 2012 met het ophogen van het strand op de Kop van Schouwen.

Het strand tussen Westenschouwen en Nieuw-Haamstede wordt voorzien van een extra laag zand. Aannemer Van Oord brengt 1,8 miljoen kubieke meter zand aan met zijn zandzuiger HAM 317. De aannemer moet het strand uiterlijk eind december 2012 van een extra laag zand hebben voorzien. De verwachting is dat de werkzaamheden in september zijn afgerond. Dat is mogelijk omdat de gemeente Schouwen en Duiveland toestemming geeft om ook in juli en augustus zand aan te brengen.

Via een persleiding net ten westen van Westenschouwen brengt de HAM 317 vanaf 5 maart dagelijks vijf vrachten van 2.500 tot 3.000 m3 op het strand aan. Het werk begint bij Westenschouwen iets ten zuiden van strandpaviljoen C’est la vie en gaat noordwaarts tot halverwege de Boswachterij. Medio april verplaatst het werk zich naar het strand bij de vuurtoren van Nieuw-Haamstede, iets ten noorden van strandpaviljoen De Strandloper en gaat dan zuidwaarts tot halverwege de Boswachterij. Op plaatsen waar aan het strand gewerkt wordt, is een stukje van het strand tijdelijk niet toegankelijk voor het publiek. Bij slechte weersomstandigheden kan niet gewerkt worden en verschuift het werk in de tijd.

Bij de Kop van Schouwen wordt het zand rechtstreeks op het strand aangebracht. Dit heeft als voordeel dat de ligging van de kustlijn direct verandert. Zodra zand op het strand is gestort, is het strand hoger en breder. Door zand voor de kust en op het strand aan te brengen zorgt Rijkswaterstaat ervoor dat de kustlijn in stand blijft en Nederland droge voeten houdt.

De gemeente geeft aan verheugd te zijn met het ophogen van het strand. Hierdoor komt er immers voor de toeristen, ondernemers, maar ook voor bijvoorbeeld de strandreddingsbrigade, weer een voldoende breed en droog strand. Na de werkzaamheden is het daarom volgens de gemeente weer volop genieten op de familiestranden in dit gebied.
Provincie:
Tag(s):