donderdag, 19. januari 2012 - 22:22

Nieuwe dialectcursus in Terneuzen

Terneuzen

Na Zierikzee en Middelburg start vanaf 6 februari voor de derde maal de cursus ‘Goed gebekt in het Zeeuws dialect. Kennismaking met het Zeeuws’.

Cursuslocatie is het Zeldenrust-Steelantcollege, Zeldenrustlaan 2 in Terneuzen, op zeven maandagavonden in februari en maart van 19.00 tot 21.00 uur. De cursus wordt gegeven door de adviseur streektalen van de Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland (SCEZ), Veronique De Tier, en is een gezamenlijk initiatief van de SCEZ, de Provincie Zeeland en de Zeeuwse Volksuniversiteit.

Hebt u zich ook altijd al afgevraagd waarom we in Zeeland Zeeuws praten? En hoe het komt dat er toch wel wat dialectverschillen zijn tussen het Land van Hulst en Noord-Beveland, en dat er zoveel gelijkenissen zijn tussen Walcheren en het Land van Axel? Hoe wordt bijvoorbeeld de aa en de oo uitgesproken in de diverse Zeeuwse regio’s? De uitspraak van de aa is in Zeeland immers heel divers. Welke woorden zijn nu wel of niet typisch Zeeuws? Hoeveel verschillende Zeeuwse woorden zijn er voor ragebol, pissebed of lieveheersbeestje? Waarom hoor je in Frans-Vlaanderen ook Zeeuwse woorden? Waarom zeggen sommige Zeeuwen ‘Ons bin zuunig’ en niet ‘wij zijn zuinig’? Zijn er ook grammaticale verschillen? Kan ik als niet-Zeeuw de Zeeuwen beter begrijpen als ik enkele van de dialectkenmerken kan herkennen?

Als een van deze vragen al een tijdje door uw hoofd speelt, of als u geïnteresseerd bent in de geschiedenis van de taal en in het bijzonder van het Zeeuws, kunt u vanaf 6 februari 2012 de cursus ‘Goed gebekt in het Zeeuws dialect. Kennismaking met het Zeeuws’ volgen.

In 2010 en 2011 volgden een dertigtal cursisten deze cursus in Middelburg en Zierikzee. De cursus in Terneuzen vindt plaats in het Zeldenrust-Steelantcollege, Zeldenrustlaan 2, Terneuzen op zeven maandagavonden in februari en maart van 19.00 tot 21.00 uur. De cursus wordt gegeven door de adviseur streektalen van de SCEZ, Veronique De Tier en is een gezamenlijk initiatief van de SCEZ, de Provincie Zeeland en de Zeeuwse Volksuniversiteit. Het inschrijvingsbedrag is 40 euro. Er zijn nog enkele plaatsen vrij. Inschrijven kan op www.volksuniversiteitzeeland.nl/algemeen/zeeuwse-dialecten <http://www.volksuniversiteitzeeland.nl/algemeen/zeeuwse-dialecten> .

De cursus is verdeeld over zeven avonden van twee uur. Op die zeven avonden krijgt u antwoord op alles wat u altijd al wilde weten over de Zeeuwse dialecten, maar u wordt ook een beetje aan het werk gezet. We vertrekken vanuit Zeeuws-Vlaanderen en verkennen daarna de andere regio’s. Zeeuws-Vlaanderen is met zijn vier dialectgebieden alleen al de moeite waard om te leren kennen, maar ook de dialecten van de overkant hebben heel wat te bieden. Uiteraard kijken we ook even over de grenzen. Het is de bedoeling om op een interactieve manier de vele facetten van de Zeeuwse dialecten in de verf te zetten.
Provincie:
Tag(s):