woensdag, 10. oktober 2012 - 17:50

Nieuwe generatie reddingboten voor KNRM

IJmuiden

Na drie jaar voorbereiding hebben de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) en Damen Shipyards het contract getekend voor de bouw van een revolutionair nieuw type reddingboot. Dit heeft de KNRM woensdag laten weten.

Uniek in de wereld, maar gebaseerd op tientallen jaren KNRM-ervaring. Deze 19 meter lange reddingboot combineert alle technische, ergonomische en operationele wensen van de KNRM. De bouw start in 2012, zodat eind 2013 de reddingboot kan varen vanuit IJmuiden.

De voornaamste eisen die aan de nieuwe reddingboot werden gesteld waren: inzetbaar onder alle weersomstandigheden, een comfortabeler vaargedrag bij slecht weer, voorzien van de modernste navigatie en communicatieapparatuur, voldoen aan milieunormen en geschikt om wereldwijd verkoopbaar te zijn.

De aanzet voor een compleet nieuw type reddingboot werd door de KNRM gegeven in 2008. Dankzij een donatie van de verzekeringsmaatschappij Noordhollansche van 1816 aan de KNRM kon de ontwerpfase worden gestart in samenwerking met de scheepsbouwer Damen Shipyards, de faculteit maritieme technologie van de TU Delft en De Vries Lentsch Naval Architects.
Provincie:
Tag(s):