vrijdag, 6. juli 2012 - 14:56

Nieuwe museale ontwikkeling aan Lelystadse kust

Lelystad

Provincie Flevoland, gemeente Lelystad, Nieuw Land Erfgoedcentrum, de Bataviawerf en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed Batavialand hebben het plan voor het nieuwe erfgoedpark Batavialand gepresenteerd. Dit heeft de provincie Flevoland bekendgemaakt.

Het verhaal van Batavialand gaat breder dan alleen de geschiedenis van Flevoland. Het vertelt het verhaal van ons natte Nederland als geheel. Hoe wij door de jaren heen geprobeerd hebben het water te beheersen en naar onze hand te zetten.

Door de zeeën te bevaren en polders aan te leggen hebben wij gebruik gemaakt van het water om ons heen. Dit is de rode draad door onze geschiedenis en heeft ons als Nederlanders gemaakt tot wie wij nu zijn. Centraal daarbij staan durf, techniek en handelsgeest. Niet voor niets is het centrale motto van het park Durven doen!

Durven doen! staat voor durf om de wereld te verkennen. Om land van de zee te winnen. Maar ook om nieuwe technieken te gebruiken, te bouwen, om grenzen te verleggen. Dat moeten de bezoekers in het nieuwe erfgoedpark Batavialand ook ervaren en beleven.

Batavialand verbindt het Nieuw Land Erfgoedcentrum, de Bataviawerf en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed tot één museale attractie. Het wordt een erfgoedpark, waar bezoekers letterlijk worden meegenomen in het verhaal van de lage landen. Techniek speelt daarbij een belangrijke rol.

Van de allereerste dijkjes tot de indrukwekkende deltawerken; van de allereerste boomstamkano’s tot de meest innovatieve jachten is gebruikgemaakt van de beste technieken die voorhanden waren. In Batavialand draait alles om de constructie van ons bestaan. Het wordt dan ook een modern erfgoedpark waarin het verleden wordt gecombineerd met de modernste middelen.

Daarnaast is Batavialand een kennisinstelling met museum en archieffuncties met de maritieme rijkscollectie en de kennis over het bouwen van historische vaartuigen. De vijf partijen hebben de handen in één geslagen om te komen tot één museale presentatiefunctie die een flinke impuls geeft aan de bezoekersstroom naar ons erfgoed aan de Lelystadse kuststrook.

Het plan Batavialand Erfgoedpark der Lage Landen is een eerste stap in het proces om tot één museale presentatie te komen aan de Lelystadse kust van nationaal en internationaal formaat. Het legt de inhoudelijke verbinding tussen Nieuw Land Erfgoedcentrum, Bataviawerf en Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed.

De volgende stap is het verder uitwerken van het inhoudelijke concept en de financiële, personele en organisatorische consequenties. Eind dit jaar moet dat zijn beslag krijgen.
Provincie:
Tag(s):