woensdag, 4. april 2012 - 17:26

Nieuwe snelweg tussen Venlo en Duitsland geopend

Venlo

Nederland heeft vandaag afscheid genomen van een groot verkeersknelpunt in Venlo waarbij het doorgaande (vracht)verkeer dagelijks door de gemeente moest rijden om de grens met Duitsland te passeren.

'Met de officiële opening van de nieuwe snelweg A74, is er voortaan een directe en snelle verbinding van en naar Duitsland. De A74, met 2,5 km lengte een van de kortste snelwegen van Nederland, levert reistijdwinst voor het wegtransport op en maakt een einde aan de verkeersoverlast voor de inwoners van Venlo', meldt het ministerie van Infrastructuur en Milieu woensdag.

Met de onthulling van zwerfkeien op de grens tussen Venlo-Tegelen en Duitsland hebben minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) en haar Duitse collega’s Ramsauer en Voigtsberger de nieuwe snelweg die de A73 verbindt met de Duitse A61 officieel open verklaard. Het verkeer kan vanaf donderdag 5 april (6.00 uur) gebruik maken van de nieuwe verbinding. De Duitse bezoekers van de Floriade, die donderdag voor het publiek opengaat, kunnen er direct van profiteren.

Minister Schultz: “Nederland en Duitsland zijn nu nog beter op elkaar aangesloten en Venlo is verlost van de anderhalf miljoen vrachtwagens die per jaar door de straten van de gemeente reden. Ons wegennet telt weer een flessenhals minder en we hebben er een snelle verbinding naar onze belangrijkste handelspartner bij. Dat is goed voor de bereikbaarheid en goed voor de economie.”

Verkeersminister Ramsauer: “Europa groeit aaneen. Daarom investeren wij in grensoverschrijdende verkeerswegen met een groot capaciteitsvermogen. Door de verbinding van de A61 met de A74 wordt het gat in het grensoverschrijdende autowegennet gedicht. Duitsland en Nederland zijn nu in het transeuropese wegennet optimaal met elkaar verbonden. De nieuwe verbinding komt ook de bezoekers van de Floriade 2012 ten goede.”

Minister Schultz wees er bij de opening op dat de weg een voorgeschiedenis van ruim dertig jaar kent. “De noodzaak van een goede doorgaande verbinding was duidelijk, maar voordat we aan de slag konden, stroomde er nog flink wat water door de Maas. Meters met ordners getuigen van levendige discussies over het gewenste traject.”

De realisatie van de nieuwe weg is volgens de minister een huzarenstukje. De rijksweg met 9 kunstwerken en 35.000 vierkante meter aan geluidschermen is in 13 maanden aangelegd. “We hebben met de bouw tijdwinst van zes maanden geboekt door slim te plannen en slim te bouwen waarbij zo veel mogelijk tegelijkertijd is gedaan”, aldus de minister.

Veel aandacht is er uitgegaan naar een goede inpassing van de weg, die deels door natuurgebied loopt. Om er voor te zorgen dat de A74 zoveel mogelijk opgaat in het landschap is de weg deels verdiept en deels opgehoogd aangelegd.

Ter compensatie komen er nieuwe natuurgebieden met een totale omvang van 30 hectare, zijn bosranden hersteld en worden er in totaal 35.000 bomen en struiken aangeplant. Bij de aanleg van de A74 heeft Rijkswaterstaat daarnaast veel aandacht besteed aan een goede bescherming van de vleermuizen in de omgeving van de weg.
Provincie:
Tag(s):