vrijdag, 16. maart 2012 - 20:15 Update: 08-07-2014 0:31

Nieuwe supercomputer voor KNMI

De Bilt

Het KNMI heeft vandaag het vernieuwde computercentrum met de nieuwe supercomputer officieel in gebruik genomen. Hiermee beschikt het KNMI over meer rekenkracht om de komende jaren flinke stappen vooruit te kunnen maken op het gebied van weersverwachtingen en klimaatonderzoek.

Secretaris-generaal Siebe Riedstra van het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft vandaag het startsein gegeven voor de high performance computer in het nieuwe duurzame KNMI-computercentrum. De nieuwe supercomputer vervangt het ruim vijf jaar oude systeem dat niet meer voldoende rekencapaciteit had. Het is de op een na snelste computer van Nederland.

Voor het verzamelen en opslaan van data en het maken van weer- en klimaatmodellen is het KNMI afhankelijk van krachtige computers. Het nieuwe, efficiëntere systeem van ICT-leverancier Bull is veertig keer sneller dan het oude computersysteem waardoor weersverwachtingen en klimaatmodellen sneller, nauwkeuriger en complexer berekend kunnen worden.

9.500 gigabyte
De BullX B500 heeft 4.752 cores, beschikt over een werkgeheugen van 9,5 terabyte ofwel 9.500 gigabyte en heeft een maximale verwerkingsnelheid van 58,2 teraflop. Hiermee beschikt het KNMI over een van de krachtigste en snelste supercomputers van Nederland. Daarbij is het een energiezuinig systeem waarbij waterkoeling wordt gebruikt.

Koeling
De supercomputer en andere systemen in het centrum gebruiken veel energie die vrijkomt als warmte. Die warmte moet worden afgevoerd door koelinstallaties die ook weer energie gebruiken. Voor een duurzaam en energiezuinig computercentrum heeft het KNMI gekozen voor een combinatie van warmte- en koudeopslag in de ondergrond en vrije koeling op het dak van het KNMI.

In de winter zorgt het luchtkoelingsysteem op het dak voor koeling van het computercentrum en koelt het tevens grondwater af, dat vervolgens ondergronds wordt opgeslagen. In de zomer wordt dit grondwater gebruikt voor koeling van het computercentrum en wordt het opgewarmde grondwater ondergronds opgeslagen.
Categorie:
Tag(s):