maandag, 12. november 2012 - 17:03

Nieuwe ‘superwindmolens’ Groningen in bedrijf genomen

Groningen

Twee nieuwe ‘superwindmolens’ van RWE/Essent in Groningen voorzien samen sinds vandaag meer dan 10.000 huishoudens van groene stroom. 'Met een reikwijdte van 177 meter hoog behoren ze tot de grootste windturbines van Nederland', meldt Essent maandag.

Ter vergelijking: de Utrechtse Domtoren is 112 meter en 's lands hoogste gebouw, de Rotterdamse Maastoren, is 165 meter.

Met de komst van de nieuwe megaturbines met elk een vermogen van 6,15 megawatt is windpark Westereems in de Groningse Eemshaven nog een stuk uitgebreid. Het park, dat al het grootste windpark op Nederlandse bodem was, kan met een totaal geïnstalleerd vermogen van 168 megawatt nu in totaal dik 145.000 huishoudens voldoende duurzame elektriciteit bieden.

Ontwikkeling windenergie is gigantisch
"Onze activiteiten in de Eemshaven zijn een perfecte illustratie van de groei van windenergie door de jaren heen. Zo’n 20 jaar geleden bedienden we er met 40 turbines zo’n 5.000 huishoudens. Nu hebben we voor een dergelijk aantal nog maar een van de nieuwe turbines nodig. Die ontwikkeling is dus gigantisch”, zo vertelt Jan Boorsma, hoofd van Onshore Wind voor RWE Innogy in Nederland, dat als zusterbedrijf van Essent de turbines heeft gerealiseerd.

Nieuwe turbines bedoeld voor op zee
De nieuwe turbines zijn eigenlijk bedoeld voor toepassing op zee, waar de turbines ‘uit het zicht’ zullen staan. RWE/Essent gaat nu echter eerst op land ervaring opdoen met het beheer en de exploitatie ervan.

Op een van de twee gondels van de nu gebouwde exemplaren is om die reden ook een helikopterplatform aangebracht. Op die manier is zo'n turbine ook bereikbaar bij slecht weer.

Voorbode van de bouw van windpark-op-zee in Duitsland
Uiteindelijk moeten er 48 van het nu gerealiseerde type turbine komen in het door RWE Innogy geplande windpark-op-zee Nordsee Ost. Dit park wordt gebouwd op zo'n 30 kilometer van Bremerhaven, ten noorden van het Duitse eiland Helgoland.
Provincie:
Tag(s):