zaterdag, 21. april 2012 - 17:10

Nieuwe verkiezingen op stapel na mislukken Catshuisberaad

Vrijdagavond leek het erop alsof de partijen eruit zouden komen en waren volgens premier Rutte 'de plannen zo goed als klaar'. De plannen waren door alle drie de partijen stuk voor stuk goedgekeurd en doorberekend door het CBS.

Er was. zo laat Mark Rutte tijdens de persconferentie weten, zelfs nog geld over om wat aan de koopkrachtreparatie te doen. Maar volgens Rutte ontbrak het de PVV aan politieke wil en daarom staat hij nu met lege handen.

Rutte heeft tijd nodig
Rutte wil de komende maanden gaan gebruiken om samen met de Kamer de begroting voor 2013 op te stellen, om de rust op de financiële markten te bewaren. Rutte: 'Als wij niets doen, is het volgend jaar zo dat we 28 miljard meer uitgeven dan er binnenkomt. Dat is dagelijks 90 miljoen euro. Het belang vandaag is niet anders dan gisteren.'

Verhagen vindt dat Wilders 16 miljoen kiezers in de steek laat, door nu nog af te haken en volgens hem heeft Wilders niet 'de politieke moed om te verdedigen waarmee hij al had ingestemd'. Volgens Verhagen waren de bezuinigingen 'pijnlijk maar noodzakelijk'.

Onzinnige Brusselse eisen
Wilders laat in zijn persverklaring weten hoe hij over de bezuinigingen denkt: "Er lag een pakket wat economische groei zou schaden de komende jaren, de werkloosheid zou laten oplopen, en de koopkracht met name voor AOW’ers fors zou raken". En verder: "En dat allemaal om de eis van 3 procent tekort in 2013 te realiseren. Als PVV accepteren we niet dat de ouderen moeten gaan betalen voor de onzinnige Brusselse eisen. Daarom hebben we dit plan als onaanvaardbaar beoordeeld."

Verwijzend naar de persverklaring van Verhagen zegt Wilders: "We hebben afgesproken dat we pas instemmen als het hele pakket er ligt, en daar ja tegen zeggen."

Bijna rond
Alle drie de partijen benadrukken dat ze dicht bij een akkoord zaten, maar Wilders laat weten dat de breuk definitief is. Wel betreurt hij het dat het niet gelukt is om tot een akkoord te komen. "Nederland zit niet te wachten op een crisis. Maar wij zouden op een totaal andere manier bezuinigen. We zouden niet tot de 3 procent terug zijn gegaan."

Koningin ingelicht
Premier Rutte liet weten de Koningin te hebben ingelicht over het mislukte Catshuisoverleg. Wat er nu verder moet worden gedaan, zal komende maandag worden besproken in een extra ministerraad. Premier Rutte wil nog niet op de zaken vooruit lopen, maar volgens hem liggen nieuwe verkiezingen nu wel voor de hand.
Provincie:
Tag(s):