maandag, 1. oktober 2012 - 17:06

Nijmegen heeft weer een Roze Huis

Nijmegen

Op 1 oktober 2012 heeft het bestuur van de Stichting Roze Huis Nijmegen het huurcontract ondertekend waarmee er weer een Roze Huis in Nijmegen gesitueerd is.

Het pand aan de St. Anthoniusplaats 1 (voormalig onderkomen van Vrouwendocumentatiecentrum De Feeks) zal het nieuwe onderkomen worden van de Nijmeegse organisaties voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders (kortweg LHBT’s).

Sinds een ruim jaar is de Nijmeegse LHBT-beweging dakloos. Het voormalig onderkomen, Villa Lila, werd verkocht en de nieuwe eigenaar had andere plannen met het pand. De verschillende organisaties besloten dat er een nieuw Roze Huis moest komen. De positieve energie en synergie van de Villa mocht niet verloren gaan.

De zoektocht bracht een speciaal opgerichte denktank op het spoor van het pand aan de St. Anthoniusplaats. Dit pand voldeed aan vrijwel alle eisen en wensen van de LHBT-beweging. Vervolgens startten lange onderhandelingen met de gemeente Nijmegen, de eigenaar van het pand. Tjeu Borremans, voorzitter van de Stichting Roze Huis Nijmegen, zegt daarover: “het was een langdurige exercitie, maar we zijn erg blij met het resultaat. Dit pand past bij de beweging en zet de traditie van het gebruik voor emancipatoire doeleinden van het pand voort.”

Het pand bevat een grote zaal voor activiteiten en ontmoetingsbijeenkomsten, een vergaderzaal en kantoorruimte voor het COC en Dito!, de vaste gebruikers. Joris Blaauw, voorzitter van COC Nijmegen, is ook erg blij met het pand. “We misten een eigen gebouw waar vrijwilligers en bezoekers in en uit kunnen lopen en waar we de opvang en ontmoeting van kwetsbare groepen kunnen regelen”. Thomas Pruijsen, voorzitter van homojongerenorganisatie Dito!, beaamt dit: “Dito! organiseerde intakes met jongeren in cafe’s of bij mensen thuis. Nu kunnen we dat gelukkig verplaatsen naar het Roze Huis.”

Het pand zal de eerste drie jaar gehuurd worden van de gemeente. Daarna kan het pand gekocht worden van de gelden die zijn vrijgekomen uit de verkoop van Villa Lila. Stichting Beheer Homohuis Nijmegen, de voormalig eigenaar van de Villa, heeft toegezegd deze middelen de komende drie jaar te reserveren.
De komende maanden zal er stevig verbouwd, geverfd en ingericht moeten worden om het pand operationeel te maken. Tjeu Borremans verwacht dat de kantoren in december klaar zijn. Het pand zal waarschijnlijk geopend worden tijdens de nieuwjaarsreceptie in januari. Op 24 november wordt een benefietavond georganiseerd om geld voor de verbouwing en inrichting te verzamelen.

Het huis heeft nog geen naam. Creatieve geesten worden uitgenodigd een naam te sturen naar rozehuis@cocnijmegen.nl. De bedenker van de winnende naam (bepaald door een jury) krijgt een mooie prijs.
Provincie:
Tag(s):