woensdag, 12. september 2012 - 20:28

'Nog nooit zo veel twijfel bij kiezer'

Amsterdam

Meer dan bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen hebben kiezers getwijfeld welk vakje ze rood gingen kleuren.

In 2010 twijfelde 20 procent van de kiezers nog op de dag van de verkiezingen. Dat was dit jaar meer. Afgelopen vrijdag twijfelde nog ruim 40 procent van de kiezers en dit percentage daalde maar zeer langzaam. Deze grote twijfel blijkt ook uit de ware stormloop op Kieskompas die gisteren plaatsvond tijdens het slotdebat van de NOS. Ruim honderdduizend bezoekers per uur wilden hun positie in het Nederlandse politieke landschap ontdekken, waardoor de servers even in hun voegen kraakten. Inmiddels is het totale aantal bezoekers van Kieskompas de miljoen ruimschoots gepasseerd.

Kiezers zweven niet, maar twijfelen tussen twee of drie partijen
André Krouwel, VU-politicoloog en directeur van Kieskompas: “Steeds meer kiezers beslissen pas op de verkiezingsdag zelf op welke partij ze gaan stemmen, soms besluit men pas in het stemhokje. Maar kiezers zweven niet. Men twijfelt tussen twee of hooguit drie partijen, die zich aan dezelfde kant van het politieke spectrum bevinden of in ieder geval dicht bij elkaar liggen in het politieke landschap.”

Meeste twijfel op links, Rutte breekt eindelijk in bij Wilders
De meeste twijfel zat op links waar een grote groep kiezers twijfelde tussen de PvdA en de SP, blijkt uit analyses van Kieskompas en onderzoeksbureau Ipsos Synovate. Krouwel: “Het overgrote deel van deze linkse twijfelaars lijkt uiteindelijk voor Diederik Samsom te kiezen. Daardoor is de PvdA in de peilingen nu gelijk met de VVD gekomen. Twee weken lang had Mark Rutte moeite om PVV-stemmers uit 2010 te overtuigen om nu VVD te stemmen. Maar nu Samsom zo dichtbij komt zien we ook veel PVV-kiezers toch — om strategische redenen — de overstap maken naar de VVD. Zij willen duidelijk voorkomen dat premier Samsom straks in het Torentje zit. Daarmee is deze race om het premierschap uitermate spannend en ‘too close to call’ om nu al te kunnen zeggen wie als winnaar uit de bus zal komen.”
Provincie:
Tag(s):