donderdag, 5. april 2012 - 18:28 Update: 08-07-2014 0:53

NOS-directeur verklaart aankoop en geheimhouding WK-rechten

(Elfvoetbal) Een risico? Het kan. De NOS heeft de rechten voor het WK van 2018 in Rusland en die van 2022 in Qatar verworven. "Vanuit de commerciële hoek was er nauwelijks interesse."

"Een WK of een EK is voor een commerciële omroep niet per definitie een aantrekkelijke propositie", vertelt algemeen directeur Jan de Jong van NOS in zijn weblog. "Het is vooraf niet zeker of Oranje zich plaatst of niet. Het levert bovendien geen structurele programmavulling op, maar vergt wel dat je zender een maand lang voor een groot deel op voetbal moet worden ingericht. En dat ook nog eens in een zomerperiode, als de reclametarieven traditioneel lager liggen."

"Je weet niet eens of Oranje meedoet, op het moment dat je het contract tekent. Laat staan of ze ver gaan komen in het toernooi. Allemaal niet zo handig, zeker niet als je niet over een doorgewinterde sportredactie beschikt." Ook in andere landen gelden die overwegingen, waardoor de nationale omroepen haast unaniem de rechten hebben. De rechten voor deze toernooien vaak via de European Broadcasting Union (het samenwerkingsverband van Europese publieke omroepen) verworven. "Dat is ook met de WK's van 2018 en 2022 gebeurd; de interesse vanuit commerciële hoek was minimaal."

Het bedrag, dat de NOS voor de rechten heeft betaald, mag de nationale omroep niet bekend maken. De Jong: "De EBU heeft geheimhouding moeten beloven aan zijn contractpartner de FIFA, die deze informatie begrijpelijkerwijs als strategisch gevoelig beschouwt. Het kan immers de verkoopprijs in andere landen beïnvloeden. Dus de NOS wil wel, maar mag niet? Eerlijk is eerlijk, zo simpel is het nu ook weer niet."

"De NOS heeft een bepaald budget voor sportrechten beschikbaar. Dat budget is in de afgelopen jaren aanzienlijk teruggeschroefd. Doordat in dezelfde periode de sportrechtenmarkt op bepaalde onderdelen wat is ingezakt, zijn de effecten daarvan nog niet zo duidelijk zichtbaar. Maar de NOS is wel degelijk aanzienlijk minder voetbal gaan uitzenden: interlands Nederlands elftal, UEFA Cup/Europa League en buitenlandse (Spaanse, Italiaanse en Engelse) competities zijn zomaar wat evenementen waarvan we in afscheid hebben genomen."
Categorie:
Tag(s):