woensdag, 21. november 2012 - 14:50

Notarissen gehoord over niet melden ongebruikelijke financiële transacties

Nijmegen

De recherche heeft woensdag acht personen gehoord, omdat zij worden verdacht van het niet melden, onjuist melden of te laat melden van ongebruikelijke financiële transacties. Dit heeft hete Openbaar Ministerie (OM) woensdag laten weten.

Onder de gehoorde personen zijn vier notarissen, twee autohandelaren, een goudhandelaar en een fiscaal adviseur. Daarnaast zijn er nog getuigen gehoord.

Verdenking
De verdenking is dat de verdachte notarissen bekend zijn met door hun cliënten verrichtte ongebruikelijke transacties, welke zij niet of te laat hebben gemeld bij de Financial Intelligence Unit Nederland (FIU-NL). De betrokken notarissen komen uit Gelderland en Zuid-Holland.

Notarissen
Bij een van de betrokken notarissen uit de regio Nijmegen is ook een doorzoeking verricht omdat deze tevens wordt verdacht van medeplegen van hypotheekfraude en witwassen.

De autohandelaren en goudhandelaar uit Zuid-Holland worden verdacht dat zij grote contante betalingen niet, te laat of onjuist hebben gemeld bij het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties bij de FIU-NL. Het gaat om grote aantallen niet gemelde transacties. De goudhandelaar wordt verdacht dat hij meer dan 150 transacties - met vermoedelijk een totaalbedrag van vele miljoenen- niet gemeld heeft aan de FIU-NL.

De fiscalist uit de regio Arnhem komt naar voren in een ander strafrechtelijk onderzoek naar faillissementsfraude en witwassen. Deze zelfstandig belastingadviesbureau heeft vermoedelijk grote bedragen uit Dubai op zijn bankrekening ontvangen ten behoeve van een cliënt.

De FIOD doet in samenwerking met de Nationale Recherche en de Boven Regionale Recherche Noord Oost Nederland deze strafrechtelijke onderzoeken naar het niet melden, onjuist melden of te laat melden van verdachte financiële transacties.

Project niet-melders
De onderzoeken zijn onderdeel van het project Niet-Melders, een gezamenlijk project van FIOD, de afdeling financiële opsporing van de Nationale Recherche (NR-fiet-fin), de FIU-NL, het Bureau financieel toezicht (BFT), unit Mot ordening van de Belastingdienst en het Openbaar Ministerie (OM).
Provincie:
Tag(s):