zaterdag, 1. september 2012 - 9:26

NS ontwijkt belastingen door speciale constructie

Utrecht

Door een belastingconstructie via Ierland heeft de NS sinds 1999 zeker 250 miljoen euro aan Nederlandse belastingen ontweken.

De NS riep daarvoor in 1998 het Ierse dochterbedrijf NS Financial Services in het leven. Dat Ierse bedrijf kocht voor 1,7 miljard euro materieel en verhuurde dat aan de NS, zonder dat die treinen ooit in Ierland hebben gereden, zo schrijft de Volkskrant op basis van eigen onderzoek. Op deze manier betalen de spoorwegen minder winstbelasting. Over het verhuren van de treinen zou de NS in Nederland 25% winstbelasting hebben moeten betalen, in Ierland betaalde de NS de laatste jaren gemiddeld 9%. De Volkskrant schrijft dat de Belastingdienst hierdoor een flink bedrag misloopt.

De krant onderzocht de gegevens van de Ierse Kamer van Koophandel in Dublin en kwam tot de conclusie dat de NS al in 1998 deze belastingconstructie via Ierland had opgezet. Uit die gegevens zou ook blijken dat in het bestuur van de dochteronderneming naast de financiële topman van de NS ook meerdere Ierse en Nederlandse belastingspecialisten zitten.

De NS is als staatsbedrijf volledig in handen van het ministerie van Financiën. Door de opmerkelijke constructie loopt de belastingdienst, ook onderdeel van ministerie van Financiën, miljoenen mis. Het ministerie is sinds 1999 op de hoogte van de constructie. Een woordvoerder van Financiën zegt dat het bedrijf niets illegaals doet, maar dat het ministerie "liever had gezien dat deze activiteiten in Nederland hadden plaatsgevonden".
Provincie:
Tag(s):