vrijdag, 27. april 2012 - 8:48

NVWA controleert op bedorven voedsel op Koninginnedag

Den Haag

Tientallen inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaan op Koninginnedag op pad om te kijken of straatverkopers van etenswaren hygiënisch werken en of ze bederfelijke producten koud genoeg bewaren. Dit heeft de NVWA bekendgemaakt.

Het eten van bedorven vlees, vis, salades, zuivel en het bereiden met vies keukengerei, kan leiden tot voedselinfecties. Vooral straatverkopers die op Koninginnedagmarkten staan kunnen een inspectie verwachten.

Ook bij grote evenementen controleren inspecteurs gericht op het veilig omgaan met etenswaren, vooral bij eetkramen van niet-professionele voedselbereiders.

2011
Uit de 250 inspecties tijdens Koninginnedag 2011 bleek dat er vooral nog veel mis was met het koelen. Toen zijn 77 waarschuwingen uitgedeeld aan straatverkopers. Ook moesten ze onder toeziend oog van de inspecteurs hun bederfelijke etenswaar weggooien.

Voor 10 ernstige overtredingen werden boetes uitgedeeld van 525 euro tot 1.050 euro. Net als vorig jaar wordt de avond voorafgaand, en ook op Koninginnedag zelf, door inspecteurs gecontroleerd op het schenken van en de verkoop van alcohol aan jongeren.

Vorig jaar werden de zogenoemde leeftijdsgrenzen over het algemeen goed nageleefd. Bij ruim 100 controles werden toen 2 waarschuwingen en 9 boetes uitgedeeld.
Provincie:
Tag(s):