woensdag, 27. juni 2012 - 14:56

NVWA onderzoekt dood 13 apen na luchttransport

Schiphol

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzoekt wat precies is misgegaan met 13 apen die eind vorige week dood aankwamen op de luchthaven Schiphol. Dit heeft de NVWA woensdag laten weten.

De dode dieren werden aangetroffen bij de inspectie van een gespecialiseerd diertransport van 39 roodhandtamarins, die op hun reis van Guyana naar Thailand een tussenstop hadden op de Nederlandse luchthaven.

De 26 nog levende apen werden opgevangen bij een gespecialiseerde opvanglocatie, waar nog 3 verzwakte apen zijn overleden. Nadat werd vastgesteld dat de overige 23 dieren gezond zijn en weer vervoerd kunnen worden, zijn ze gisteravond op vliegtransport gezet richting hun bestemmingsadres in Thailand.

Oorzaak
Uit pathologisch onderzoek blijkt dat de dieren geen infectieziekte hadden. Dat betekent dat de apen niet aan een ziekte zijn overleden, maar hun dood een andere oorzaak heeft. Bijvoorbeeld transportstress, temperatuurveranderingen, omgevingsverandering of een andere oorzaak.

De NVWA onderzoekt nog waaraan de dieren precies zijn overleden.
Als het onderzoek van de NVWA hier aanleiding voor geeft, kan er ook nog aanvullend strafrechtelijk onderzoek ingesteld worden naar de oorzaak. Zoals nu lijkt was het transport zelf legaal en hadden alle dieren de juiste certificaten die nodig zijn voor het exporteren en importeren van beschermde diersoorten.
Provincie:
Tag(s):