dinsdag, 27. maart 2012 - 21:11

NVWA onderzoekt fraude in pluimveehouderij Gelderland

Gelderland

De Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) doet onder leiding van het Functioneel Parket onderzoek naar mogelijke fraude met zogenoemde dierproductierechten door pluimveehouders. Dit meldt de NVWA dinsdag.

Op dinsdag 27 maart zijn in de provincie Gelderland op 2 locaties doorzoekingen verricht en is de bedrijfsadministratie in beslag genomen voor verder onderzoek. Het vermoeden bestaat dat hiermee is geknoeid waardoor het lijkt dat er minder kippen aan pluimveehouders zijn afgeleverd.

Het Nederlandse mestbeleid is erop gericht de hoeveelheid nitraat in het grond- en oppervlaktewater terug te brengen. De nitraatrichtlijn regelt bijvoorbeeld dat bedrijven een maximaal aantal dieren mogen houden, waarvoor zij dierproductierechten bezitten.

Als pluimveehouders meer dieren willen houden, dan moeten er nieuwe rechten worden bijgekocht. Het houden van meer dieren dan waarvoor zij dierproductierechten bezitten, levert een aanzienlijke kostenbesparing op.
Provincie:
Tag(s):