vrijdag, 3. augustus 2012 - 16:56

NVWA waarschuwt voor controle op vaccinatie schapen en geiten

Den Haag

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) start met een gerichte controle of geiten- en schapenhouders hun dieren hebben gevaccineerd tegen Q-koorts. Dit heeft

Het gaat om melk- en opfokbedrijven en om bedrijven die bezoekers ontvangen, zoals kinderboerderijen. Van de melk- en opfokbedrijven heeft 82% voldaan aan de jaarlijkse verplichting de dieren te vaccineren en dit door te geven via het registratiesysteem voor dieren.

De NVWA heeft alle melk- en opfokbedrijven die nog niet gevaccineerd zijn een brief gestuurd om aan te kondigen dat bij hen bestuursdwang wordt toegepast. Dit betekent dat de bedrijven nog tot 15 augustus de tijd krijgen om hun dieren te vaccineren en deze vaccinatie te registreren in het I&R-systeem.

Als blijkt dat de bedrijven na deze periode hun dieren nog niet hebben gevaccineerd tegen de Q-koorts, dan voert de NVWA de vaccinatie uit op kosten van het bedrijf. De kosten hiervan kunnen oplopen tot ruim € 7000 voor bedrijven met 1000 dieren. Daarnaast wordt proces-verbaal opgemaakt tegen de bedrijven die niet op tijd voldoen aan de vaccinatieplicht.

De NVWA controleert niet alleen de bedrijven die nog niet gevaccineerd hebben, maar controleert ook steekproefsgewijs bij bedrijven die volgens het I&R-systeem al wel aan hun verplichtingen hebben voldaan. In totaal moeten 421 melkgeiten-, melkschapen- en opfokbedrijven hun dieren vaccineren tegen Q-koorts.
Provincie:
Tag(s):