maandag, 30. januari 2012 - 13:26

NVWA:Extra controles op Chinese rijst

Den Haag

Alle partijen rijst(producten) uit China worden bij binnenkomst in Nederland gecontroleerd op genetische modificatie. Dit heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) maandag bekendgemaakt.

De NVWA en de controlediensten uit andere EU-landen voeren aan de Europese buitengrenzen deze controles uit in opdracht van de Europese Unie.

De Unie heeft bepaald dat deze producten niet in Europa ingevoerd mogen worden omdat China niet kan bewijzen dat er geen schade is voor de volksgezondheid of milieu. De extra controles gaan op 1 februari 2012 in.

Naast de ‘gewone’ rijst gaat het ook om producten waar rijst in zit zoals koekjes, biscuits, deegwaren, rijstmeel, muesli en rijstpapier. In al deze producten kan genetisch gemodificeerde rijst uit China zitten.

De containers met rijst(producten) worden bij aankomst in de Rotterdamse haven apart gezet waarna de NVWA monsters neemt. Deze monsters worden in het laboratorium van de NVWA onderzocht op gemodificeerde rijst.

Is dat het geval dan worden de producten teruggestuurd of vernietigd. Het totale proces neemt een aantal dagen in beslag. De kosten die voortvloeien uit deze controles worden door het bedrijfsleven betaald.
Provincie:
Tag(s):