dinsdag, 6. november 2012 - 17:00

‘OCEAAN' , Racoon in het Nederlands

Racoon heeft voor het eerst in de geschiedenis van de band een Nederlandstalig nummer opgenomen. ‘Oceaan’ is speciaal geschreven voor de film ‘Alles Is Familie’, die op donderdag 22 november in de bioscopen gaat draaien.

Racoon liet zich door scenarioschrijfster Kim van Kooten overhalen tot een eenmalige switch naar het Nederlands, zo vertelt zanger Bart van der Weide. Hij vond het eng in zijn moedertaal te schrijven: “Het wordt al snel zo hoogdravend, omdat Nederlands bij uitstek een taal voor theater en poëzie is. Hollandse bands verzanden daarom nog weleens in eindeloze metaforen. Dat wil ik juist niet. Het moest een aardse tekst worden, die iedereen zonder moeite kan begrijpen. Randy Newman in het Nederlands, dat was mijn droomscenario.”

Kim van Kooten: “Ik herinner mij het magische moment - in 2007 - waarop Joram Lürsen (regisseur), Peter Alderliesten (editor), Frans van Gestel (producent) en ikzelf in de montagekamer zaten en het (speciaal voor de film geschreven) nummer "Alles Is Liefde" van BLØF onder de openingssequentie van de film zetten. Gewoon om te kijken wat dat opleverde. Het was bijna eng, zo goed als het paste. We kregen allevier kippenvel.

Dat zelfde gevoel bekroop ons nu - vijf jaar later - opnieuw, toen de heren van Racoon ons het liedje "Oceaan" kwamen laten horen. Het klopte. Kunst is kippenvel of tranen en in dit geval kregen we het allebei. En meer dan dat. Het liedje is van wezenlijk belang voor het einde van de film.”

‘Oceaan’ is dinsdag 6 november in premiere gegaan.

Een week later, op vrijdag 16 november, brengt Universal het album ‘Alles Is Familie – Muziek Uit De Film’ uit. Behalve ‘Oceaan’ staat ook de titeltrack van de film, ‘Liever Dan Lief’ van Gers Pardoel en Doe Maar, op het album.
Provincie:
Tag(s):