dinsdag, 6. november 2012 - 16:57

Officier eist tot 4 jaar celstraf voor miljoenenfraude Future Life

Dordrecht

Het Functioneel Parket heeft vandaag celstraffen tot 4 jaar geëist tegen twee verdachten van een miljoenenfraude rond het investeringsbedrijf Future Life.

Het tweetal haalde in totaal 8,8 miljoen euro op bij particuliere investeerders met de belofte dat hun geld tegen mooie rendementen op spaardeposito's zou worden gezet. In de praktijk staken de verdachten het geld in risicovolle leningen aan (eigen) bedrijven en een luxe levensstijl. Ook werden nieuwe inleggelden deels gebruikt om beloofde rendementen aan bestaande deelnemers te kunnen uitkeren.

Geld geïnvesteerd zonder plan
Future Life stelde tientallen investeerders een rendement oplopend tot 18 procent per jaar in het vooruitzicht. De officier van justitie constateerde vandaag voor de rechtbank Dordrecht dat zulke hoge rendementen onmogelijk waren binnen het bedrijfsmodel dat Future Life presenteerde. ,,Ook de manier waarop werd geïnvesteerd, droeg er aan bij dat de garanties aan inleggers niet waargemaakt konden worden. Geld werd geïnvesteerd zonder enig duidelijk plan, met veel onzakelijke uitgaven en grote delen van de inleg werden besteed aan vergoedingen.'' Het geld van de investeerders is grotendeels verdwenen.

Ondernemer speelde Sinterklaas
De officier van justitie eiste 4 jaar celstraf tegen een 42-jarige man uit Middelharnis. Hij hield zich volgens het Openbaar Ministerie voornamelijk bezig met de werving van inleggers. Daarvoor benaderde de verdachte vaak mensen voor wie hij al jarenlang geldzaken regelde en die hem vertrouwden, aldus de officier. ,,Hij heeft hen bikkelhard voorgelogen en deed voorkomen alsof men geld wegzette op zeer solide, betrouwbare en toch renderende wijze.''

De tweede verdachte, een 52-jarige man uit Hendrik Ido Ambacht, regelde de financiële zaken. Hij verzorgde de verdeling van het geld dat particulieren investeerden, zo stelde de officier van justitie. ,,Hij was te zeer verblind door het mooie salaris, de mooie auto en het eigen ondernemer zijn. Hij speelde voor Sinterklaas met het geld van anderen.'' Tegen deze verdachte eiste de officier een gevangenisstraf van 3 jaar.

De officier van justitie kondigde tijdens de zitting aan dat het Functioneel Parket tegen beide verdachten een ontnemingsvordering voorbereidt. Via deze procedure kan het geld worden teruggehaald dat verdachten oneerlijk hebben verkregen met de miljoenenfraude.

Het Functioneel Parket waarschuwt niet-professionele beleggers dat ze zeer kritisch moeten kijken voordat ze investeren in beleggingsproducten. Wees altijd kritisch op voorgespiegelde rendementen en controleer bijvoorbeeld of een aanbieder voorkomt in de registers van de Autoriteit Financiële Markten.
Provincie:
Tag(s):