dinsdag, 24. juli 2012 - 17:15

OM: 20 maanden cel voor faillissementsfraude en oplichting

Amsterdam

Het Functioneel Parket heeft vandaag voor de rechtbank in Haarlem 20 maanden gevangenisstraf geëist tegen een 54-jarige zakenman. Hij heeft volgens de officier van justitie een van zijn bedrijven misbruikt als geldkas voor onverantwoorde uitgaven. De man uit Amsterdam wordt verdacht van oplichting, faillissementsfraude en valsheid in geschrift.

De verdachte kocht een aantal jaren terug de onderneming Exxilco op en haalde het bedrijf vervolgens ‘stelselmatig en structureel' leeg. Uiteindelijk ging het bedrijf failliet en bleven werknemers en schuldeisers met lege handen achter. Het berokkende nadeel bedraagt minimaal 1,8 miljoen euro.

De bank HBU verstrekte het bedrijf een lening van 1,5 miljoen euro op basis van een verhaal dat de zakenman een grote partij textiel met mooie winst kon verhandelen. De verdachte spiegelde de bank ten onrechte voor dat hij ook eigen geld in de transactie zou steken. In de praktijk is er vermoedelijk helemaal geen koper in beeld geweest voor de partij textiel. Door het faillissement van Exxilco werd de lening van de bank nooit terugbetaald.

Daarnaast heeft de zakenman vele tienduizenden euro's uit de onderneming getrokken, vermoedelijk deels voor privédoelen. Hij leende bijvoorbeeld geld uit de bedrijfskas van Exxilco aan een kennis die met een belastingschuld kampte. Op het moment dat deze man de lening afloste, verdween het geld in de zakken van de verdachte. ,,Hij heeft het bedrijf leeggehaald door stelselmatig geld te onttrekken zonder dat dit enig zakelijk belang van Exxilco diende,'' constateert de officier van justitie.
Provincie:
Tag(s):