donderdag, 5. april 2012 - 15:45

OM eist 20 jaar cel met TBS tegen Robert M.

Amsterdam

De officier van justitie heeft vanmiddag een gevangenisstraf van 20 jaar geëist tegen Robert M. Dit is de maximumstraf die M. volgens het OM kan krijgen voor de feiten waarvan hij wordt verdacht. Naast de celstraf wil het OM ook dat de rechtbank Robert M. TBS met dwangverpleging oplegt.

Het OM ziet geen andere ruimte dan de maximumstraf te eisen door de ‘ongekende aard en omvang' van het misbruik. Daarnaast zijn de omstandigheden waaronder en de manier waarop het misbruik heeft plaatsgevonden een reden om niet af te wijken van de maximumstraf. Ook de enorme gevolgen voor de slachtoffers, ouders en hun gezinnen vraagt volgens het OM om de hoogste straf die op de gepleegde feiten staat. Dat M. het misbruik heeft bekend en zijn wachtwoorden heeft gegeven doet niet af aan de hoogte van de strafeis, vindt het OM. De officier van justitie vindt dat de bekentenissen van Robert M. niet gezien moeten worden als een daad van berouw of teken van inkeer.

De echtgenoot van Robert M, Richard van O., hoorde twaalf jaar gevangenisstraf tegen zich eisen. Volgens het OM heeft Van O. zich vergrepen aan een 15-jarige jongen die al een problematische achtergrond had. Met het slachtoffer dat nu begin jaren twintig is, gaat het momenteel niet goed. De officier van justitie is daarnaast van mening dat Van O. een ‘substantiële bijdrage' heeft geleverd aan het misbruik door Robert M.. Dit misbruik kon daardoor jarenlang blijven doorgaan. Van O. was de enige die wist dat zijn echtgenoot dagelijks zeer jonge kinderen misbruikte.
Provincie:
Tag(s):