donderdag, 9. februari 2012 - 20:09

OM eist 6 jaar cel voor het doden van 9 weken oude baby door shaken

Hoogezand

Het Openbaar Ministerie heeft donderdag in hoger beroep een gevangenisstraf van 6 jaar geëist tegen een 28-jarige man uit Hoogezand die ervan verdacht wordt zijn zoontje om het leven te hebben gebracht.

De negen weken oude baby is volgens deskundigen overleden aan (de gevolgen van) het shaken baby syndroom. Dit geweld is aangewend kort voor het aantreffen van de baby in de kritieke noodtoestand. De deskundigen sluiten elke mogelijke andere doodsoorzaak uit.

Op grond van de bevindingen van de deskundigen alsmede vanwege een eerder incident met de baby, is volgens het OM boven redelijke twijfel verheven dat verdachte het fatale letsel heeft toegebracht. Omdat verdachte met het schudden van de baby welbewust de aanmerkelijke kans heeft aanvaard dat de baby hierdoor zou komen te overlijden, is er sprake van doodslag.

"Het feit is zeer ernstig. Het leven van een weerloos jong kind van 9 weken oud, dat voor zijn verzorging geheel afhankelijk is van zijn ouders, is door het handelen van verdachte beëindigd", aldus de advocaat-generaal ter zitting. Een straf van 6 jaar is in de visie van het OM passend.

De rechtbank Groningen sprak verdachte vrij omdat volgens de rechtbank niet boven redelijke twijfel verheven was dat verdachte de dader is. Het tijdstip van het fatale schudincident stond naar oordeel van de rechtbank niet vast en daarmee ook niet dat verdachte hiervoor verantwoordelijk is. Het OM stelde hoger beroep in tegen het vonnis.

Uitspraak is naar verwachting op 23 februari 2012.
Provincie:
Tag(s):