dinsdag, 31. januari 2012 - 20:41

OM eist celstraf voor geweld tegen homo

Almelo

De officier van justitie eiste dinsdag voor de Rechtbank in Almelo een
onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 12 maanden tegen een 22-jarige Rotterdammer.

De man zou in de nacht van 30 oktober 2011 in Enschede twee mannen hebben mishandeld en bedreigd vanwege hun seksuele geaardheid. De twee mannen kwamen die nacht uit een uitgaansgelegenheid voor homo's in Enschede.

In de buurt van het station werden ze uitgescholden, bedreigd, geslagen en geschopt. De twee mannen zochten hun toevlucht tot een toevallig passerende surveillant van de politie Twente.

De Rotterdammer werd ter plaatse aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hij ontkent iedere betrokkenheid. De officier van justitie achtte een poging zware mishandeling, een eenvoudige mishandeling en bedreiging bewezen.

In de strafeis liet het OM zwaar meewegen dat het hier gaat om geweld tegen homo's. Het vonnis is op 14 februari.

Gezamenlijke aanpak homo-geweld
Het OM, de politie en het COC maakten onlangs bekend dat zij de handen ineen slaan bij de bestrijding van homo- en transfoob geweld. De organisaties starten onder meer een netwerk van in iedere regio een veiligheidscoördinator.

Per regio wordt een medewerker van het OM en de politie gekoppeld aan een veiligheidscoördinator van de regionale COC's. De COC's kunnen zo signalen over homo- en transfoob geweld uit hun achterban direct kwijt bij OM en politie.

Slachtoffers worden opgeroepen om altijd aangifte te doen bij de politie, zodat daders ook daadwerkelijk vervolgd kunnen worden.
Provincie:
Tag(s):