dinsdag, 13. november 2012 - 9:11

OM eist gevangenisstraffen tegen drie verdachten van uitgaansgeweld

Leiden

De officier van justitie heeft op maandag 12 november gevangenisstraffen geëist tegen drie mannen uit Huizen van 19, 20 en 23 jaar die worden verdacht van poging doodslag in vereniging en openlijk geweld in vereniging.

De drie mannen hadden op woensdag 5 augustus 2012 twee mannen mishandeld in Leiden.

Tegen de 19-jarige hoofdverdachte werd 30 maanden gevangenisstraf geëist waarvan tien maanden voorwaardelijk. Hij moet zich in die tien maanden melden bij reclassering en verplicht de training alcohol en geweld volgen. De officier van justitie ziet hem als de initiatiefnemer en degene die één van de slachtoffers in zijn gezicht heeft geschopt.

Tegen de 20-jarige medeverdachte eiste de officier een gevangenisstraf van 24 maanden waarvan acht maanden voorwaardelijk en tegen de 23-jarige man een gevangenisstraf van 24 maanden waarvan zes maanden voorwaardelijk.

De vechtpartij begon zaterdagochtend vroeg rond 04.00 uur aan de Stationsweg in Leiden. Twee groepen waren los van elkaar op stap in Leiden. De groep waar de verdachten bij hoorden, bestond in totaal uit zes personen. De twee slachtoffers kwamen uit een groep van drie mannen. De 20-jarige verdachte zong een provocerend lied en daar reageerden de drie mannen op. De drie verdachten liepen toen naar hen toe en ze sloegen één van de mannen in het gezicht. Zijn twee vrienden schoten hem te hulp, waarop één van hen werd neergeslagen. Terwijl hij op de grond lag, werd hij geschopt in zijn gezicht en tegen zijn lichaam. Het slachtoffer verklaarde later dat hij bang was dat de mannen hem dood zouden schoppen.

Een reële angst vindt de officier van justitie aangezien onder andere tegen zijn hoofd werd geschopt. Er zijn ook meerdere voorbeelden waarbij slachtoffers van zinloos uitgaansgeweld het niet overleefden. De drie verdachten hadden drugs gebruikt. De officier van justitie wees er tijdens de zitting op dat door overmatig drugs- en alcoholgebruik, remmingen wegvallen en dat een bijwerking agressie kan zijn. Een kleine aanleiding kan dan al genoeg zijn om over te gaan tot zinloos geweld met gevolgen, zoals in deze zaak. Dit schokt de samenleving en geeft een gevoel van onrust en onveiligheid bij de slachtoffers en hun nabestaanden.
Provincie:
Tag(s):